Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Az OMV eladja Mol-részesedését?

2003.06.13. 09:05
Vegyes érzelmekkel gondolok a Mol-részesedésünkre - nyilatkozta Wolfgang Ruttersdorfer, az OMV vezérigazgatója. A menedzser úgy véli, a vásárláskori stratégiai cél meghiúsult, ezért akár el is adható a 9,1 százalékos csomag.
Olcsó volt és attraktív, de a stratégiai cél nem valósult meg - fejtette ki a Bloombergnek adott hosszabb interjújában Wolfgang Ruttersdorfer, az OMV vezérigazgatója az osztrák olajvállalat közel 10 százalékos Mol-részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Két évvel ezelőtt az OMV vezetésének a szemei előtt egy viszonylag közeli regionális konszolidáció lebegett - akkor a céget még Richard Schenz vezette -, természetesen osztrák vezető szereppel. Ennek eszköze lett volna a 10 százalékos részvénycsomag megvásárlása is, az elképzelés azonban nem valósult meg és középtávon már nem is látszik reálisnak - mondta el az OMV-vezér. Az azóta 9,1 százalékosra csökkent részesedés - a Mol alaptőkéje a Slovnaft többségének megszerzése kapcsán időközben megemelkedett - sorsa jelenleg nyitott.

Szavazati korlát

A vezérigazgató szerint a további vásárlás az OMV részéről kizárt, hiszen ott a tízszázalékos szavazati korlát, amely értelmetlenné teszi részesedésük további növelését. Nyitott kérdés, hogy hosszabb távon megtartjuk-e a részvényeket - mondta el Ruttensdorfer. Az interjúból ezek alapján végül is nem derül ki, hogy el kívánja-e adni a pakettet az osztrák versenytárs. Ugyanakkor a Mol-csomagra vonatkozó állításokat követően Ruttensdorfer arról beszélt, hogy az INA-pályázaton elért siker esetén sem biztos, hogy alaptőkét emelnének. Ebből megfigyelők arra következtetnek, hogy a Mol-csomag eladása szóba is jöhet, mint lehetséges bevételi forrás, hiszen stratégiai okokból való megtartásának már nincs értelme.

Az OMV nyert az üzleten

Ráadásul az OMV pénzügyi befektetésként is nyert a részvényeken, ha feltételezzük, hogy legalább a jelenlegi tőzsdei áron meg tudna válni tőlük. A vásárláskor ugyanis a Mol bőven 4000 forint alatt forgott a tőzsdén, és csak a legdrágábban vett részvények kerülhettek ötezer forintnál többe, ami a tízszázalékos csomag folyamatos megvételét feltételezve 4500 forint körüli bekerülési árat valószínűsít (ez több mint 40 millió eurós hasznot, a befektetéshez viszonyítva 3 év alatt 25 százalékos hozamot jelent).

Az alaptőke 2,7 százaléka

A 2000 októberében bejelentett akció során az osztrák olajcég öt százaléknál nagyobb részvénycsomag megszerzéséről tett bejelentést, de már akkor ismert volt, hogy valójában tíz százalékhoz közeli mennyiségről van szó. Abban az időben a Mol árfolyama az 5200 forintot is meghaladta és 5150 forinton megszületett a tőzsde ez ideig legnagyobb értékű kötése. Ebben a Mol akkori alaptőkéjének 2,7 százaléka cserélt gazdát, a vevő az OMV volt. Érdekes ugyanakkor, hogy tőzsdei berkekben azt is rebesgették - bár ezt hivatalosan soha senki nem erősítette meg - hogy az eladói oldalon ugyanaz a befektetői kör állt, amelyik éppen az elmúlt hetekben jelentette be háromszázalékos tulajdonszerzését a magyar olajcégben.