Auguszta
-4 °C
2 °C

A Molnál többet adna az ÖMV az INÁ-ért

2003.07.15. 13:02
A horvát olajtársaságért folyó privatizációs versenyfutásban a magyar cég többet ajánlott az osztrákoknál. Most viszont ők ajánlanak többet, és kísérőlevélben bizonygatják, hogy velük jobban járnak a horvátok, mint a magyarokkal. Zágrábban a privatizáció leállítását követelik.
Az ÖMV túllicitálná a Molt, többet adna a magyar részről felkínált 505 millió dollárnál az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat egy részvénnyel több, mint negyed részéért - írta keddi számában a Jutarnji list című zágrábi újság. Az ÖMV nem kívánt állást foglalni a zágrábi lapértesülésekkel kapcsolatban. Jól értesült osztrák forrásokból úgy tudni, hogy a túllicitálási szándékról szóló hír megfelel a valóságnak.

Magyarázkodnak az osztrákok

A liberális hangvételű horvát napilap szerint az osztrák cég megkésett kínálatához csatolt három pontból álló kísérő levélben magyarázta, miért tartja magát a Molnál jobb stratégiai partnernek. Állítása szerint az INA-nak piacra és munkahelyekre van szüksége, hogy kihasználhassa finomítóit.

Ezt az ÖMV biztosíthatja számára, mert százával vannak elárusítóhelyei Szlovéniában, Északkelet-Olaszországban, Horvátországban, Bosznia és Hercegovinában, Szerbiában, Dél-Ausztriában és Magyarországon. Ezek ellátására nem elegendők a schwechati osztrák finomítók, hanem horvát finomítókból pótolnák a hiányt.

A Mol nem elég tőkeerős?

A Molnak viszont az ÖMV állítása szerint Dél-Magyarország kivételével nincs ilyen szerteágazó elárusítóhely-hálózata, de finomító többlete van, amiből kifolyólag az INA-nak érdekellentétei keletkezhetnek vele. Harmadsorban az ÖMV, mint állítja, bővítéshez szükséges jobb nemzetközi üzleteket biztosíthat, mint a Mol, és pénzügyileg erősebbnek tartja magát a magyar cégnél két erős részvényese, az osztrák állam és az abu dhabi tőke alapján.

A Molt viszont eladta a magyar állam s a cég jövőbeni üzleti politikája a magyar magánbefektetőktől és az orosz olajtól függ - idézte a Jutarnji list, amely az osztrák levél befejező mondatával zárta a cikkét: Az INA-nak és Horvátországnak döntenie kell, ilyen érdekektől akarja-e függővé tennie magát.

Az ellenzék leállíttatná az ügyletet

Ezzel egyidejűleg két horvát ellenzéki párt, a volt külügyminiszter Mate Granic Demokrata Központja (DC) és Drazen Budisa szociálliberális pártja (HSLS) sürgős parlamenti vitát indítványozott és az INA-privatizálás leállítását követelte, állítván, hogy az nem siker, hanem balsiker lenne. Szerintük a Mol az 505 millió dolláros vételárral nem az INA egy részvénnyel több mint negyed részéhez jutna, hanem a vállalat ötven százalékát ellenőrizné és Zágráb elveszítené a további önálló döntéshozatal lehetőségét.