Jenő
-3 °C
6 °C

Omán a Mol stratégiai partnere

2008.03.10. 09:07
Az ománi állami tulajdonban levő OCC nevű olajcég 8 százalékos tulajdonossá válik a Molban – jelentették be hétfőn reggel. A két cég stratégiai partneri együttműködési megállapodást kötött. A lépés újabb pofon az OMV-nek.

Az együttműködés keretében a MOL 8 774 040 darab "A" sorozatú törzsrészvényt értékesít (az alaptőke 8 százalékát 145,429 dolláros (kb. 25 159 forintos) részvényárfolyamon az OOC-nek. A stratégiai együttműködés szerint a MOL részesedést szerez nemzetközi eszközökben, valamint készpénzt kap az OOC-től. A MOL által megszerzett eszközök és készpénz végső megoszlása még változhat meghatározott harmadik felek jóváhagyásának és egyes érintett elővásárlási jogok gyakorlásának függvényében. A MOL és az OOC abban is megállapodtak, hogy a jövőben stratégiai partnerségüket különböző üzletfejlesztési projektekre is kiterjesztik. Az eszköz tranzakciók legkésőbb 2008. december 31-ig lezárulnak. A MOL az eszköz és részvénytranzakciók zárását követően tájékoztatást ad a további részletekről – áll a Mol ma reggel kiadott közleményében.

Az OMV nem érti, de nem aggódik

Ez a változás egyáltalán nem olyan jelentőségű, hogy az OMV-nek aggódnia kellene miatta – reagált közleményben az osztrák cég a Mol bejelentésére. Kiemelik ugyanakkor: a Mol részvényeseként továbbra is megkérdőjelezik a menedzsment azon eljárását, hogy jóval az OMV által ajánlott 32 ezer forintos részvényár alatt értékesítik a cég papírjait. A tranzakció újabb ok az OMV már korábban bejelentett tervezett lépésére, hogy az áprilisi közgyűlésen felvessék az ilyen típusú szerződések átláthatóságának biztosításának kérdését. Az osztrákok több korábbi megállapodást is független könyvvizsgálóval nézetnének át.

Az OOC egy gazdasági társaság, ami az Ománi Szultánság Kormányának 100%-os tulajdonában van. A céget 1992-ben azzal a céllal alapították, hogy előmozdítsa a kormány energetikai befektetési lehetőségeit Ománban és az országon kívül. Az OOC fontos szerepet játszik a Szultánság gazdaság diverzifikációjára irányuló törekvésének megvalósításában, valamint az ománi és külföldi magánbefektetések előmozdításában energetikai és energetikához kötődő projektekben való részvételével. Az OOC stratégiájának alappillérei: a diverzifikáció, jövedelmének növelése valamint további üzleti területek felkutatása. Az OOC jelenleg a következő üzletekben rendelkezik érdekeltségekkel: kutatás és kitermelés (upstream), vezetékes és tengeri szállítás, kőolaj finomítás és petrolkémia, alumínium ipari és energetikai nagy- és kiskereskedelem.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint az új stratégiai részvényes eszközeivel, kiterjedt üzleti kapcsolataival valamint üzleti és technológiai know-how-jával tovább növeli a részvényesi értéket, a Mol önálló stratégiájával összhangban. Ez a stratégiai együttműködés a Mol számára jelentős üzleti potenciált jelent az upstream és a downstream üzletágakban a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és egyéb régiókban.

Az ománi partner bevonása újabb állomása a Mol és az OMV, jelenleg egy elvi jelentőségű, előzetes uniósi versenyjogi vizsgálatnál tartó csatájának: tovább fogyott az osztrákok által potenciálisan megszerezhető, illetve tovább nőtt a Mol menedzsmentet nyilván támogató részvények, részvényesek aránya. Ugyanakkor a cég ápriilisi közgyűlésén aligha lesz megkerülhető a saját, illetve baráti kézben lévő részvények egy részének bevonása, ami automatikusan az osztrák tulajdonrészt is felértékeli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?