Az OMV nem enged a 48-ból

2007.10.10. 07:23
Az OMV a Mol egyik tulajdonosaként abban érdekelt, hogy a magyar vállalat a következő időszakban minél nagyobbra nőjön. Ez azonban nem változtat felvásárlási szándékukon, mondta az Indexnek Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató.

Nem tudjuk még, mi lehet a következő lépés, most Brüsszelnél van a labda – értékelte lapunknak a lex Mol elfogadásával kialakult helyzetet Wolfgang Ruttenstorfer. Ahogy korábbi nyilatkozataiban, az OMV vezérigazgatója ezúttal is hangsúlyozta: van idejük, és bár tudják, hogy a magyar szabályozással kapcsolatos uniós vita évekig is eltarthat, tudnak várni.

A felvetésre, hogy ezek alatt az évek alatt a Mol jelentősen növekedhet – pédául megszerezheti és konszolidálhatja könyveiben a horvát INA egészét –, ami a részvényárak növekedésével járna, Ruttenstorfer jelezte: húszszázalékos tulajdonosként az az érdekük, hogy a Mol minél sikeresebb legyen.

Az OMV nem tervezi, hogy eladna jelenlegi Mol-részvénycsomagjából – mondta a vezérigazgató, aki szerint ilyen felvetéssel részvényeseik sem éltek. Az viszont elképzelhető, hogy kisebb vásárlásaik lesznek még. Bár a vezérigazgató nem mondta, az OMV-nek nyilvánvaló korlátot jelent, hogy ne érje el a kötelező nyilvános ajánlatétel határát, ami attól függően, van-e a Molban másik, 10 százaléknál nagyobb tulajdonos, 25, illetve 33 százalék. Ruttenstrofer szerint júniusban – azaz még mielőtt a lex Mol ötlete megszületett volna, illetve a Mol elkezdte volna sajátrészvény-vásárlását – azért nem tettek nyilvános ajánlatot, mert el akarták kerülni az ellenséges felvásárlást látszatát.

A részvényeseknek kell dönteniük, ne is várják, hogy állást foglaljak a Mol-OMV ügyben – jelentette ki kedden este Bécsben Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa, aki az osztrák vállalat által szervezett sajtónap díszvendégeként mondott beszédet az unió közös energiapolitikájáról. Jelezte: az ügy kapcsán több olyan kérdés is felmerült már, amiben nem lehet egyértelmű választ adni. Piebalgs szerint ilyen az állami tulajdon kérdése is. Az EU-ban vannak sikeres cégek, amelyekben van, és amelyekben nincs állami tulajdon. Nem a részvényesek köre a fontos, hanem az, hogy minden cégre azonos szabályok vonatkozzanak.

Az ellátásbiztonsággal kapcsolatban Piebalgs úgy fogalmazott, a legjobb megoldás alighanem egy európai Gazprom létrehozása lenne, de az EU nem erőből, hanem a piaci profitot szem előtt tartva akar tárgyalni.  • Vennék
  • Személyi kölcsön