Natália
1 °C
7 °C

Az OMV nem enged a 48-ból

2007.10.10. 07:23
Az OMV a Mol egyik tulajdonosaként abban érdekelt, hogy a magyar vállalat a következő időszakban minél nagyobbra nőjön. Ez azonban nem változtat felvásárlási szándékukon, mondta az Indexnek Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató.

Nem tudjuk még, mi lehet a következő lépés, most Brüsszelnél van a labda – értékelte lapunknak a lex Mol elfogadásával kialakult helyzetet Wolfgang Ruttenstorfer. Ahogy korábbi nyilatkozataiban, az OMV vezérigazgatója ezúttal is hangsúlyozta: van idejük, és bár tudják, hogy a magyar szabályozással kapcsolatos uniós vita évekig is eltarthat, tudnak várni.

A felvetésre, hogy ezek alatt az évek alatt a Mol jelentősen növekedhet – pédául megszerezheti és konszolidálhatja könyveiben a horvát INA egészét –, ami a részvényárak növekedésével járna, Ruttenstorfer jelezte: húszszázalékos tulajdonosként az az érdekük, hogy a Mol minél sikeresebb legyen.

Az OMV nem tervezi, hogy eladna jelenlegi Mol-részvénycsomagjából – mondta a vezérigazgató, aki szerint ilyen felvetéssel részvényeseik sem éltek. Az viszont elképzelhető, hogy kisebb vásárlásaik lesznek még. Bár a vezérigazgató nem mondta, az OMV-nek nyilvánvaló korlátot jelent, hogy ne érje el a kötelező nyilvános ajánlatétel határát, ami attól függően, van-e a Molban másik, 10 százaléknál nagyobb tulajdonos, 25, illetve 33 százalék. Ruttenstrofer szerint júniusban – azaz még mielőtt a lex Mol ötlete megszületett volna, illetve a Mol elkezdte volna sajátrészvény-vásárlását – azért nem tettek nyilvános ajánlatot, mert el akarták kerülni az ellenséges felvásárlást látszatát.

A részvényeseknek kell dönteniük, ne is várják, hogy állást foglaljak a Mol-OMV ügyben – jelentette ki kedden este Bécsben Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa, aki az osztrák vállalat által szervezett sajtónap díszvendégeként mondott beszédet az unió közös energiapolitikájáról. Jelezte: az ügy kapcsán több olyan kérdés is felmerült már, amiben nem lehet egyértelmű választ adni. Piebalgs szerint ilyen az állami tulajdon kérdése is. Az EU-ban vannak sikeres cégek, amelyekben van, és amelyekben nincs állami tulajdon. Nem a részvényesek köre a fontos, hanem az, hogy minden cégre azonos szabályok vonatkozzanak.

Az ellátásbiztonsággal kapcsolatban Piebalgs úgy fogalmazott, a legjobb megoldás alighanem egy európai Gazprom létrehozása lenne, de az EU nem erőből, hanem a piaci profitot szem előtt tartva akar tárgyalni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?