A Mol ajánlatot tett az Udmurtneftre

2006.04.28. 18:14
A Mol kötelező ajánlatot adott be az orosz Udmurtneft megvételére, az S&P negatív figyelőlistára vette a Mol Rt.-t.

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. pénteken kötelező ajánlatot adott be az orosz-brit TNK-BP Holding tulajdonában álló Udmurtneft 96,9 százalékos részesedésének megvásárlására - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az Udmurtneft Oroszország Udmurtia Köztársaságának legjelentősebb kőolajtermelője, éves kitermelése megközelítőleg 6 millió tonna. A közlemény szerint a Mol bizonyított tapasztalata Oroszországban a kutatás-termelési üzlet működtetésében, valamint kedvező pénzügyi helyzete jelentős támogatást biztosíthat az Udmurtneft számára. A Mol szándékairól már korábban is érkezett hír, kötelező erejű ajánlatot azonban még nem tett a magyar olajtársaság az Udmurtneftre.

A Mol stratégiája

A Mol stratégiája, hogy helyi szinten jelentős hozzáadott értékkel bíró partnerekkel működik együtt nemzetközi kutatás-termelési projektekben, és hasonló stratégiát kíván követni jövőbeni tranzakcióiban is.

A Mol-csoport Közép- és Kelet-Európa vezető, független olaj- és gázipari csoportja, piaci kapitalizációja meghaladja a 12 milliárd dollárt - olvasható a Mol közleményében.

A Standard & Poor's ugyancsak pénteken leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette a Mol Rt.-t a magyar olajcég oroszországi terjeszkedési terveire hivatkozva.

Az Udmurtneft miatt valószínűsíthető a negatív listára kerülés

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a lépést az a terv indokolja, hogy a nála alacsony befektetői "BBB mínusz" osztályzattal szereplő Mol ajánlatot nyújt be az orosz OAO Udmurtneft olajtermelő vállalatra.

A negatív figyelőlista bejelentéséhez fűzött indoklás szerint a Standard & Poor's a Mol Rt. hosszú távú adóskockázati osztályzatában eddig is figyelembe vette, hogy a magyar cég kitermelő jellegű cégvásárlásokra törekszik, az Udmurtneft megszerzésének pénzügyi hatása azonban nagyobb és kockázatosabb lehet a vártnál.

Eddig a TNK-BP volt az Udmurtneft tulajdonosa

Az orosz cég jelenlegi tulajdonosa, a TNK-BP Ltd. 3 milliárd dollár körüli vételárat jelzett, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Standard & Poor's szerint az idén tervezett, 0,9-1 milliárd dollár közötti értékű részvény-visszavásárlással együtt ez már nyomást gyakorolhat a Mol-csoport egyébként "nagyon erős" pénzügyi profiljára, jóllehet ezt a hatást csökkenti a magyarországi gázüzletág 1,1 milliárd eurós eladása, amely 2006 első negyedében jelentősen csökkentette a cég nettó adósságát.

A besorolásról szóló, a következő két hónapban esedékes döntés előtt a hitelminősítő részletesen meg akarja vizsgálni, hogy az ajánlatot - ha az sikerrel jár - hogyan finanszírozzák, a Mol mennyit fizet, és hogyan csökkenti a politikai és működési kockázatot, áll a közleményben.

Túl agresszív a Mol?

A jelentés szerint a Mol akvizíciós étvágya és stratégiai növekedési ambíciója - amelyet az S&P "meg akar beszélni" a vállalatvezetéssel - agresszívabbá vált annál, mint amit a hitelminősítő a cégre 2005 szeptemberében megadott, jelenleg is érvényes "BBB mínusz" osztályzatban figyelembe vett. Ez az osztályzat kilátásának negatívra rontását eredményezheti, áll a pénteki londoni közleményben.

A Standard & Poor's szerint nem zárható ki a besorolás egy osztattal történő lerontása sem, ha a magyar cég további, adósságból fedezett vagy kockázatosabb akvizíciókra törekszik a közeljövőben.

Erős térségi helyzet, de kockázatok a terjeszkedés miatt

Az S&P tavaly szeptemberben adta meg első besorolásként a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB mínusz" adóskockázati osztályzatot a Mol Rt.-nek. A Standard & Poor's akkori indoklása szerint a besorolás a magyar cég erős térségi helyzete mellett működési és főleg terjeszkedési kockázatokat is figyelembe vesz.

A cég már akkor is figyelmeztette a Mol Rt.-t, hogy tartózkodnia kell az olyan nagy és kockázatos felvásárlási akcióktól, amilyen például a török Tüprasszal kapcsolatos, akkoriban megtett próbálkozás is volt.

Egyedüli független európai finomító a befektetői kategóriában

A hitelminősítő a besorolás megadása után, annak idején megjegyezte azonban azt is, hogy a Mol Rt. a független európai finomítók közül eddig egyedüliként kapott tőle befektetői fokozatot, amit a korlátozott versennyel jellemzett, erőteljes kiskereskedelmi pozíció és a finomítói tevékenységben érvényesülő, a nyugat-európai cégeknél számottevően jobb profitrés indokol.

A Mol Rt. cégadósi besorolása három fokozattal marad el az elsőrendű "A mínusz" magyar szuverén adósi osztályzattól, amelyre január óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátás van érvényben. Ha Mol Rt.-t az S&P leminősíti, azzal a magyar vállalat kiesik a befektetői kategóriából, és a már spekulatív "BB" sávba kerül át.  • Hírek
  • Személyi kölcsön