Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Már a bankszektort fenyegeti az államháztartás helyzete

2006.02.24. 14:46
A Moody's a minősítő intézetek közül elsőként a magyar állam adósság kilátásainak leminősítéssel fenyegető lerontása után hét hazai pénzintézettel szemben is hasonló lépést tett. Egyszerűsítve: ha a kormány nem lép, nem csak a magyar államadósság finanszírozása válik nehezebbé, de a hazai pénzintézeti szektor versenyképessége, helyzete is romlik.
Hét magyar bank adósi és devizabetéti osztályzatainak kilátását rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő pénteki londoni bejelentése szerint a banki kilátásrontás a Budapest Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az MKB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Magyar Fejlesztési Bank, valamint a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. devizaosztályzataira vonatkozik - adta hírül az MTI. A Moody's közleménye szerint ezeknek a bankoknak a besorolása - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatnak megfelelően - romlana, ha a magyar szuverén adóskockázati besorolás is romlik.

Ez a lépés még nem ront közvetlenül a magyar bankok helyzetén, csak fenyegetést jelent: abban az esetben viszont, ha a választások után az új kormány nem lép, és a nemzetközi hitelminősítő intézetek már nem csak a kilátásokat, hanem a minősítéseket is lerontják, úgy sor kerülhet a hazai bankok osztályzatainak rontására is - mondta az Indexnek Gém Erzsébet, a Kopint Datorg tudományos tanácsadója. Ez az egyébként európai összevetésben is kiemelkedő jövedelmezőséget és jó tőkehelyzetet felmutatni képes bankszektor számára nem jelentene drámai helyzetet, de pozíciójuk romolhat: a bankok külföldi pénzpiacon való üzletkötéseinél a másik fél egyebek között éppen az adósság-besorolást nézi, amikor például egy hitel feltételeiről, a kamatszintről vagy biztosítékokról dönt.

A besorolás rontás ellen ugyanakkor az érintett bankok aligha tehetnek: bár a minősítőknél kivívott értékelés az egyes intézetek egyedi teljesítményén is múlik (egy banki szakértő lapunknak azt valószínűsítette, hogy azért ezen hét pénzintézetről döntöttek, mert a többiek besorolása eleve gyengébb volt), a mostnai helyzetben a pénzügyi szféra csak követője lehet az eseményeknek. Gém Erzsébet szerint annyi tehetnek, hogy szakmai szövetségükön keresztül is jelzik a kormánynak, hogy az minősítők és az EU által is elvárt reformlépések elmaradása esetén a hazai bankszektor is a tétovázás áldozatává válhat.

A Magyar Bankszövetségnél az Index megkeresésére nem találtak olyan illetékest, aki nyilatkozni tudott volna a kérdésben.