Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Marad a gyógyszergyár

2004.03.30. 15:43
A GlaxoSmithKline cáfolta azt a lapértesülést, mely szerint kivonulnának a magyar piacról, sőt, tovább hatvanmillió eurós beruházást terveznek.
A GlaxoSmithKline (GSK) nem fontolgat kivonulást Magyarországról - mondta el Leitner György, a brit gyógyszergyártó magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek. A cégvezető cáfolta a Financial Times keddi számában megjelent hírt, miszerint a gyógyszergyártó vállalat kivonhatja magyarországi befektetéseit a gyógyszerárak befagyasztása miatt.

Ismerik a helyzetet

Leitner György elmondta: a GSK Magyarországon három üzletágban van meghatározóan jelen: a vényköteles gyógyszerek, a vény nélkül kapható patikai szerek és a vakcinák piacán. A cég tavalyi forgalma 16 milliárd forint volt, amivel 4,2 százalékos piaci részesedést ért el a magyar gyógyszerpiacon. A cég 350 alkalmazottat foglalkoztat.

Leitner György kifejtette: a GSK tisztában van a kormány gyógyszer-finanszírozási problémáival. Ugyanakkor kész együttműködni és tárgyalni annak érdekében, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessen. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a gyógyszervállalat természetesen minden jövőbeni befektetési döntését megfontoltan hozza meg, de a döntéskor számos szempontot vesznek figyelembe.

Új gyár

A GSK jelenleg is folyó, hatvanmillió euró értékű beruházásával új vakcinagyár épül Gödöllőn. A társaság 2002-ben vásárolta meg a Human Rt.-től a gödöllői oltóanyaggyártó üzemet, amelyet 15 millió eurós beruházással európai színvonalúvá fejlesztett. Tavaly szeptemberben tették le az alapkövét egy új, hatezer négyzetméteres üzemcsarnoknak, amelyben várhatóan 2006-ban kezdik meg a különféle gyermekbetegségek megelőzését szolgáló vakcinák gyártását.

Leitner György elmondta azt is, hogy a GSK nem írta alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a gyógyszerforgalom 15 százalékának önkéntes befizetéséről szóló megállapodást, így április elsejétől a GSK termékeit is érinti a 15 százalékos árcsökkentés. A kormány ettől az időponttól hat hónapra befagyasztja a gyógyszerek árát a jelenlegi termelői ár 85 százalékán. Az intézkedés miatt a GSK 2004-ben forgalmának mintegy 10-15 százalékos visszaesésével számol