Auguszta
-4 °C
2 °C

Budapesten lesz a Morgan Stanley kutatóközpontja

2005.12.05. 08:28
Néhány hete még bizonytalan volt, s több régióbeli város is versengett érte, az elmúlt napokban azonban a Morgan Stanleynél eldöntötték, új kelet-közép-európai kutatóközpontjukat Budapesten hozzák létre.
A világ vezető pénzügyi tanácsadó cége, a Morgan Stanley (MS) Budapestet választotta új kelet-közép-európai pénzügyi matematikai kutatóközpontjának székhelyéül. Az intézet jövő áprilisban kezdi meg működését, de februártól már toborozzák a munkatársakat - tudtuk meg a Morgan Stanley sajtóreferensétől. A cég a kezdetekben 25 kutatót alkalmaz, nagy részük a munka megkezdése előtt a Morgan Stanley londoni és New York-i irodáiban tréningen vesz majd részt.

Nem tudni, mennyi pénzre számíthatnak a dolgozók, de Győri Ervin, a Rényi Alfréd Matematikai Intézet igazgatóhelyettese szerint a magyar fizetéseknél lényegesen többre. Magyarországon ma egy nagydoktori címmel és tudományos beosztással rendelkező munkatárs 400 ezer forint körüli összeget kap havonta, a fiatalabbak ennek a felét. Egy londoni elemző fizetése ezzel szemben az évi 30-100 ezer angol fontot is elérheti.

A kutatóközpont helyszínét három régióbeli városból választották ki, Budapest a magyar matematika hagyományainak köszönhetően volt a jelöltek között. Nemrégiben a Rényi Alfréd Matematikai Intézettel, valamint más magyar intézményekkel közösen sikeres konferenciát tartott az MS a kvantitatív és matematikai pénzügyek egyes elméleti kérdéseiről, melynek során bebizonyosodott, hogy a magyar kutatók rendkívül motiváltak - vélekedtek a Morgan Stanley központjában.