Klaudia
-4 °C
2 °C

Regionális gáztározó létesülhet hazánkban

2006.02.28. 19:35
Az orosz elnök programjának csúszása miatt a tervezett kilencből csak három megállapodást írtak alá. Miskolcon orosz-magyar nanotechnológiai innovációs központ létesül, de oktatási, telekommunikációs, villamosenergiai és migrációs együttműködés is lesz. Putyin a biztonságos gázszállítást is megígérte, hazánkban emellett egy több mint egymilliárd köbméteres, a kelet-európai regionális ellátást biztosító stratégiai gáztározó létesülhet.
Három kétoldalú dokumentumot - köztük a gazdasági együttműködés középtávú fejlesztésének fő irányairól szóló emlékeztetőt - írtak alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében kedden a Parlamentben. A politikusok tárgyalásain felmerült annak lehetősége is, hogy Magyarország az Oroszország felől érkező gáz elosztó központjává váljon. Egy több mint egymilliárd köbméteres tározóval, itt létesítendő tározóval lehetne biztosítani Európa biztonságos gázellátását.

Egymilliárd köbméteres tározó

Oroszország, ahogyan eddig, a jövőben is megbízhatóan és felelősen fog gázt szállítani Magyarország és Európa számára - mondta az orosz elnök. Putyin arra is ígéretet tett, hogy folyamatosan növeli a gázmennyiséget, valamint felvetette annak lehetőségét, hogy Magyarország legyen orosz gáz elosztóközpontja. Ehhez a tervek szerint egy 1-1,2 milliárdos stratégiai tározót alakítanának ki az országban.

Gyurcsány Ferenc a gázellátással kapcsolatban kiemelte: még az idén kialakíthatják egy olyan program körvonalait, amely szerint déli irányból, Törökország felől egy új gázvezeték érkezne Magyarországra. Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a Fekete-tenger alatt már kialakított, és Dél-Európa felé továbbépíteni tervezett gázvezeték mellett északi irányban, a Balti-tenger alatt is lehetséges gázszállítási útvonal.

Kilencből három egyezmény

A programok csúszása miatt a parlamentben nem írtak alá több egyezményt, de ismertették az aláírandó másik hét dokumentum tartalmát is. Putyin és Gyurcsány megállapodott a két ország középtávú gazdasági egyezményéről, az erről szóló nyilatkozatot a kormányközi vegyes bizottság két társelnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési, valamint Leonyid Rejman informatikai miniszter látta el kézjegyével.

Ugyancsak ők írtak alá megállapodást az orosz-magyar nanotechnológiai együttműködés programjáról, egy innovációs központ létrehozásáról Miskolcon. Az oktatási tárcák között 2006-2008-ban megvalósítandó együttműködésről szóló jegyzőkönyvet Magyar Bálint oktatási miniszter és Vlagyimir Fridljanov oktatási és tudományos miniszterhelyettes látta el kézjegyével.

Az alá nem írt, de ismertetett egyezmények között van egy gazdasági együttműködés, amely szerint a magyar gazdasági és közlekedési minisztérium gazdasági együttműködésről állapodik meg az orosz Cseljabinszk megye, valamint Szverdlovszk megye kormányával. A magyar Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala egyetértési nyilatkozatot ír alá az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattal a migráció területén megvalósuló együttműködésről.

Együttműködési megállapodást köt a Magyar Telekom Rt. és az orosz MTT Rt. nemzetközi technikai összeköttetés szolgáltatásáról, és együttműködési memorandum születik a Magyar Villamos Művek és a JeEsz-Oroszország Rt. között. A pénzügyi tárcák megállapodnak a volt Szovjetunió és a Magyar Köztársaság közötti kölcsönös államadósságok 1994-től történő törlesztéséről szóló kormányközi megállapodás módosításáról, a már lezárt egyezmény utolsó törlesztési tételéről.

Ugyancsak megállapodást ír alá a két külügyminisztérium képviselője arról, hogy a volt szovjet műszaki központok tulajdonjoga átszáll a magyar államra, az ingatlanok a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe kerülnek; a korábbi szovjet ingatlanokat a korlátozások feloldásával a magyar fél a jövőben bármilyen célra felhasználhatja. A megállapodás egy 1979-es szovjet-magyar egyezményt érint, amely a Szovjetunióból a Magyar Népköztársaságba szállított gépek, berendezések és műszerek kiszolgálását elősegítő szovjet műszaki központokról, bemutatótermekről és lakóházakról szól.