Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Rosszkor jött Magyarországnak a pénzügyi bizonytalanság

2008.03.10. 22:08
A CNN Gyurcsány Ferenc beszédére alapozza, hogy folytatódnak a reformok Magyarországon. Elemzők szerint a pénzügyi bizonytalanság a lehető legrosszabbkor jött az országnak, amikor fokozatosan veszít értékéből a forint az euróhoz képest. Szakértők szerint az emberek még mindig nincsenek tisztában az egyéni felelősségvállalás politikájával, mindent a kormánytól és ingyen várnak el.

A CNN Money rovata a népszavazási igenek győzelme ellenére igyekszik megnyugtatni az ideges befektetőket. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédére alapozzák, miszerint a választás eredménye nem befolyásolja a kormányt a korábban megkezdett megszorító intézkedések keresztülvitelében.

Az elemzés kitér arra, hogy a rendszerváltás utáni időszak minden eddiginél magasabb részvételi arányát könyvelhette el ez a népszavazás, meghaladta az uniós csatlakozásról szóló referendumét is.

A Goldman Sachs befektetői csoport elemzése szerint ugyan a GDP-nek csak a 0,1 százalékát teszi ki a referendumon eltörölt intézkedésekből származó bevétel (30-50 milliárd forint), ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy lelassulnak a megkezdett reformok. Itt hivatkoznak azonban a miniszterelnök beszédére, aki nyilvánvalóvá tette, hogy a költségvetés az így kiesett pénzt nem tudja pótolni saját forrásaiból. A befektetők kedélyének csillapítására hangsúlyozza, hogy az ellenzék kormánybuktató szándéka nem ért célba, a kormány marad a helyén.

Ezzel együtt a Goldman Sachs elemzése megjegyzi, hogy a referendum által okozott fiskális bizonytalanság a lehető legrosszabbkor jött Magyarország számára, amikor fokozatosan veszít értékéből a forint az euróhoz képest. Az MNB eltörölte a nemzeti valuta intervenciós sávját és az Amerikából indult hitelpiaci válság ott is érezteti hatását.

Az uniós szakemberek és a befektetők viszont pozitívan értékelik a népszerűségét ugyan fokozatosan vesztő kormány azon intézkedéseit, amelyek bújtatott adókkal, a központi juttatások mérséklésével és a befektetések ösztönzésével igyekeznek az EU-ban 2006-ban legmagasabb deficitet 3 százalék alá süllyeszteni jövőre.

Az 1 százalékra mérséklődött gazdasági növekedést azonban összeveti a szlovákok 14 és a lengyelek 6 százalékos eredményével, megjegyezve, hogy ezek az országok is az Európai Unió frissen csatlakozott tagjai.

"A legrosszabb, ami történhet, hogy a kormány feladja szigorú költségvetési politikáját, újrakezdi az osztogatást, hogy megtartsa szavazóit, ám ez a gazdaság összeomlásához vezet" - idézte Kiszelly Zoltán politológust az AP hírügynökség a referendum eredményéről szóló cikkében.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor beszédeiből vett passzusokkal érzékelteti azt a komplex helyzetet, amely a népszavazás után újabb kérdőjeleket vet fel a költségvetési deficit kezelésének lehetőségeiben. Félő, hogy Magyarország nem tudja kimanőverezni magát abból a 2006 óta fennálló helyzetből, amely szerint az uniós tagállamok között itt volt a legmagasabb költségvetési hiány, írják.

A magyar újságírók nemzetközi sajtóban publikált elemzései többnyire a népszavazás jelentette ellenzéki sikerre fókuszálnak. A Fidesz népszerűségének növekedését, a lakosság részéről érkezett jelzést és a kormányprogram elutasítását hangsúlyozzák.

Egy magát megnevezni nem kívánó, a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozó szakértő szerint Magyarországon még mindig nincsenek tisztában az emberek az egyéni felelősségvállalás politikájával, mindent a kormánytól és ingyen várnak el. Szerinte például az igennel szavazó nyugdíjasok saját maguk alatt vágták a fát, amikor megszavazták a tandíj eltörlését, mert azt az ő pénztárcájuk is megbánhatja.

A fiskális politika reformja feltehetően csak burkolt adók formájában tartható fenn, így azok, akik igennel szavaztak, egyben a saját adójuk felemelésére is igent mondtak. Az emberek konzerválni akarják azt a rendszert, amelyben az állam ingyen gyógyítja és oktatja azokat is, akik a jövedelmük után nem fizetnek tisztességesen adót, mondta a szakember.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?