Mégsem lesz idő előtti magyar euró

2004.03.02. 15:00
Döntött az Eurostat a magánnyugdíj-pénztárakról. Nem csökken az államháztartási hiány statisztikai módszerekkel, így várhatóan nem lesz magyar euró 2007-ben.
Döntött az Eurostat a magánnyugdíj-pénztárakról. A döntés értelmében magánnyugdíj-pénztárakba történő befizetések és az onnan történő kifizetések nem számítanak államháztartási bevételnek, tehát nem csökkenthető az államháztartási hiány statisztikai módszerekkel. Az állásfoglalás következtében várhatóan nem lesz magyar euró 2007-ben.

Az érintettek

Az állásfoglalás döntően két olyan országot érint, ahol a felosztó-kirovó pillér mellett bevezettek egy második, kötelező, de magánalapon működő nyugdíjpillért is. A magánpénztári befizetések a magyar GDP egy százalékára rúgnak, Lengyelország esetében pedig 1,5 százalékos az arány.

Magyarországon a statisztika a nyugdíjpénztárakat eddig sem tekintette a közületi szektor részének, ezért az oda irányuló befizetések növelték az államháztartási deficitet. Lengyelországban a nyugdíjalapokba történő transzfert az államháztartáson belüli mozgásnak tekintették, amely nem növelte a hiányt.

A Napi Online beszámolója szerint a lengyel példa alapján számolt deficit egy százalékkal lett volna alacsonyabb annál, mint ami érvényben van, ezért nyilatkozott korábban úgy Draskovics Tibor: amennyiben az Unió statisztikai hivatala beveszi ezt a kört az államháztartási mérlegbe, úgy a költségvetés idei hiánya akár 3,6 százalékra is csökkenhet, jövőre bőven három százalék alá kerülhet a deficit, és akár a 2007-es eurócsatlakozás is szóba kerülhet.  • Hírek
  • Hírek