Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az euró bevezetése 2010-re halasztódik

2004.02.16. 12:42
Nekünk végérvényesen szükségünk van az euróra címmel közölt cikket hétfőn a Der Standard arról a beszélgetésről, amelyet a bécsi napilap tudósítója folytatott Brüsszelben Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel. Járai Zsigmond szerint a halasztás miatt lassulhat a gazdaság.
A Draskovics új magyar pénzügyminiszter lefaragásokat jelent be alcímmel megjelentetett cikk szerzője szerint a pénzügyi tárca új vezetője arra számít, hogy 2010-re halasztódik Magyarországon az euró bevezetése. "Nekünk végérvényesen szükségünk van az euróra, és ez már senki számára sem kérdéses. Csak az a kérdés, hogy milyen gyorsan történjen a bevezetés" - idézte a liberális napilap a pénzügyminisztert. A Der Standard szerint Magyarországon felülvizsgálják a kormánynak és a központi banknak azt a döntését, amely 2008-ra irányozta elő az euróövezethez történő csatlakozást, és a pénzügyminiszter ésszerűnek tartja két évnyi halasztást.

A lap kiemelte, hogy a legfőbb akadályt az 5,5 százalékos magas inflációs ráta és mindenekelőtt a költségvetés túlságosan nagy hiánya jelenti, amely miatt Draskovics elődjének távoznia kellett a posztjáról. A költségvetési hiánnyal kapcsolatos előrejelzésünk 2004-re a bruttó hazai termék 4,6 százalékával egyenlő, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél - mondta az osztrák lapnak a pénzügyminiszter. A megfelelő intézkedésekről ezen a héten dönt a kormány, s ez valóban fájdalmas művelet lesz. Mindenekelőtt az egészségügyben van szükség strukturális reformokra. A miniszter azonban nem kíván pénzt kivonni az ágazatból, hanem a rendelkezésre álló összegeket akarja jobban felhasználni, rövid távra szóló lefaragások pedig mindenekelőtt az igazgatási kiadások területén lennének. Draskovics nem lát új inflációs veszélyeket, mivel az EU-belépés miatt szükséges adóemeléseket a dohánynál és az alkoholnál már 2003-ban érvényesítették - emlékeztetett a Der Standard.

Járai Zsigmond jegybankelnök az MDF frakció meglátogatása után elmondta: "2005-re szeretnénk levinni az infláció mértékét 4 százalékra". Az euró bevezetésével kapcsolatban elmondta: kétségtelen, hogy a 2008-as euró-bevezetés nagyon kemény gazdaságpolitikát, komoly reformokat követelne meg. Az MNB úgy gondolja, minél hamarabb vezetjük be az eurót, annál jobb az országnak, minden halasztás azzal jár, hogy valamelyest lassul a gazdasági növekedés Magyarországon.