Auguszta
-7 °C
0 °C

Kiszáll az állam a tankönyvkiadóból

2008.09.18. 07:48
A vagyonkezelő tanács döntött a Nemzeti Tankönyvkiadóban még meglévő 25 százalék plusz egy szavazatnyi állami tulajdon eladásáról. A cég háromnegyedét még 2004-ben privatizálták. A vagyontörvény szerint a kisebbségi rész eladását még idén meg kell kezdeni.

Nyilvános, egyfordulós pályázat keretében értékesítik a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. alaptőkéjének 25 százalék plusz egy szavazati hányadát megtestesítő, 250 millió forint névértékű részvénycsomagot - erről döntött tegnap a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.

Az ÁPV Rt. még 2004-ben értékesítette a cég 75 százalékát. Azóta a részvénycsomag kikerült a tartós állami tulajdoni körből, a jogszabály egy másik passzusa szerint pedig a kisebbségi állami részesedést értékesíteni kell, mindezt 2008 végéig el kell indítani.

A tanács hozzájárult ahhoz is, hogy a taszári volt katonai repülőtér ingatlanegyüttesét nyilvános egyfordulós pályázat útján értékesítsék. Emellett hozzájárult, hogy a Róna-IM Kft.-ben lévő 97,67 százalékos állami tulajdonrészt árverésen értékesítsék. Az üzletrészre a 2008. június 3-án megtartott árverésen a Fetiviz (Felső-Tisza-vidéki Vízépítő Kft.) egyedüli licitálóként a kikiáltási árral azonos összegben vételi ajánlatot tett, majd az adásvételi szerződést aláírta.

A vevő azonban július 28-án - kedvezőtlen gazdasági eseményekre hivatkozva - elállt a szerződés teljesítésétől. A Róna-IM egy 1994-es kormányhatározat alapján a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság termelési szervezetéből alapított társaság, tevékenységi körébe a mélyépítés és acélszerkezetek gyártása, helyszíni szerelése tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!