Mátyás
-6 °C
1 °C

Nyit a New York-palota

2006.05.05. 13:04
Egy héten belül már foglalhatunk szobát vagy ihatunk egy kávét a New York-palotában. Vacsorázni csak két hét múlva lehet. A munkálatok folytatódnak, a 80 millió eurós beruházás másfél év múlva fejeződik be.
Újra nyit a New York-palota - benne az olasz Boscolo Luxury Hotel. A beruházás három éve kezdődött, másfél év múlva fejeződik be teljesen, a költségek 80 millió euróra (húszmilliárd forintra) tehetők. A Boscolo csoport 2001-ben vásárolta meg az államtól az épületet 2,5 milliárd forintért.

A szobaárak 250-500 euró (65-130 ezer forint) között lesznek, az étterem árai nem különböznek majd egy átlagos ötcsillagos szálloda étterméitől. A megnyitón a tulajdonos nem tudta (vagy nem akarta) megmondani, mennyibe kerül majd egy expresszó a kávéházban, amely egykor a budapesti irodalmi élet központja volt.

Irodalom helyett olasz kultúra

A Boscolo csoport
A Boscolo család tulajdonában lévő vállalkozás jelenleg húsz 4 és 5 csillagos, luxuskategóriájú szállodát tudhat magáénak Olaszország legjelentősebb városaiban, valamint Nizzában, Lyonban, Prágában és Budapesten. Emellett utazási irodát (Boscolo Tours), cukrász- és konyhaművészeti továbbképző központot (l'Etoile), szállodaépítő vállalkozást (Hotels Engineering) is fenntart.
Azt a hagyományt szeretnék folytatni, hogy a pincérek hitellel, papírral és tollal várják az írókat, költőket - az Index azonban az öt csillagot, a belsőépítészeti csilivilit látva kételkedik, pár kávés-cigis délelőtt után egy életre eladósodhatnak a művészek. A pénteki sajtóbemutatón a tulajdonos, Boscolo úr arról beszélt, reményei szerint a szálloda az olasz-magyar kapcsolatok megerősítésének találkozóhelye, az olasz kultúra és főként a konyhaművészet terjesztésének színtere lesz.

A 14 ezer négyzetméter összterületű szállodában egy héten belül foglalhatunk szobát. Jelenleg 107 lakosztály van készen (másfél év múlva 180 lesz), amelyek nagy része 45 négyzetméteres - az elnöki lakosztály körülbelül nyolcszor ekkora. A vendégek számára 24 órás szobaszerviz, sofőrös limuzinszolgálat, bébiszitter, internet-hozzáférés és titkári szolgálat áll rendelkezésre. A szálloda konferencia-közopntja 175 fő befogadására alkalmas.

Ötcsillagosok Budapestje

Demszky Gábor főpolgármester szerint a fővárosnak évente 18 milliárdos bevétele van a turizmusból, a Boscolo csoport pedig épp abba az ágazatba, a luxushotelekbe szállt be, amely a legnagyobb növekedést (11,7 százalék) produkálta tavaly. Demszky büszke a budapesti luxushotelekre: "Már olyan széles a választék, hogy nem is tudnám, melyiket ajánljam az ötcsillagosak közül" - mondta.