Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugdíjasok, rokkantak: munkára

2006.09.04. 19:17
Októberben kerülhet a kormány elé a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása, melynek célja, hogy "ne a mielőbbi nyugdíjba vonulásra ösztönözzön, hanem az aktivitás megőrzésére, nyilvánvaló módon a vállalható egészségi feltételek mellett".
A kormány szándéka, hogy úgy alakítsa át a nyugdíjrendszer szabályait, hogy ezzel hosszabb aktív korra ösztönözze az embereket, egészségi állapotuknak megfelelően - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter hétfőn, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, Budapesten. "Az átalakításnak hosszú távon az a célja, hogy a nyugdíjrendszer igazságosabb legyen, hogy nagyobb jövedelmet azoknak biztosítson, akik végigdolgozták életüket, és akik tisztességesen fizették a járulékokat. Ne a mielőbbi nyugdíjba vonulásra ösztönözzön, hanem az aktivitás megőrzésére, nyilvánvaló módon a vállalható egészségi feltételek mellett. Legyen ez a nyugdíjrendszer fenntartható, és ne rójon az aktív korosztályokra elviselhetetlen terheket" - fogalmazott Kiss Péter. A miniszter hozzátette: az ezzel kapcsolatos szabályozás várhatóan októberben kerül a kormány elé, s a döntés várhatóan az év végéig megszületik.

Kevés a pénz

Kiss Péter elmondta: a változások nem a ma nyugdíjasait érintik, hanem a ma aktív korosztályokat. Hozzátette: a nyugdíjba vonulás korcentruma 57 és 60 év között van, ám ha a rokkantnyugdíjazásokat is figyelembe vesszük akkor 53,5 év. Ez meghatározza a tennivalókat - jegyezte meg. Az intézkedések szükségességét a nyugdíjrendszer pénzügyi hátterével is indokolta a miniszter. Elmondta: ma a nyugdíjrendszer hiánya a GDP 2,1 százalékát teszi ki, ami intézkedések nélkül 2050-re elérné a GDP 5 százalékát. A tárcavezető elmondta: a rövid távú lépések részeként változást terveznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjba vonulás feltételeiben. Az elképzelések szerint az öregségi nyugdíj előrehozott korhatára a férfiaknál 2009-től, a nőknél 2012-től 60 év lenne.

Szó van a korkedvezményes nyugdíjazás áttekintéséről is. A mai rendszer 2007. január 1-ig maradna fenn, s ezt követően - a társadalmi partnerekkel egyeztetve - fokozatos lenne a változás. A célok között szerepel, a korkedvezményes nyugdíjvásárlás lehetőségének biztosítása. "Erről az országos érdekegyeztetés fórumain fogunk tárgyalásokat folytatni" - mondta Kiss Péter. A változások része továbbá, hogy módosulnak a nyugdíj melletti kereső tevékenység szabályai is. Ennek célja, hogy akik tovább dolgoznak, azoknak több legyen a nyugdíjuk.

Dolgozzanak az álrokkantak

A szociális és munkaügyi miniszter kiemelte: a legjelentősebb változást a rehabilitációs rendszer átalakításában tervezik. "Azt szeretnénk elérni, hogy a ma mintegy 450 ezer rokkantnyugdíjas (...) jelentős része, aki orvosilag, emberileg, munkaerőpiaci szempontból rehabilitálható, saját munkájából (...) boldogulhasson" - fogalmazott Kiss Péter, aki hozzátette: várhatóan mód lesz e területen - a magyar források mellett - európai források felhasználására is. A miniszter elmondta: a rendszer kialakításának része a megfelelő intézményrendszer kiépítése, és szükség van arra, hogy ezeket az intézkedéseket összehangolják a konvergenciaprogram munkaerőpiaci lépéseivel. Így a várhatóan 2009-re bővülő munkaerőpiacon ezek a rehabilitált személyek már meg tudnak jelenni - mondta.

A politikus az MTI kérdésére válaszolva elmondta: rövid távon nincs szó a jelenlegi nyugdíjkorhatár emeléséről, ám - a nyugdíjreform keretében a következő 20-30-40 évet érintően - végig kell gondolnia nyugdíjkorhatár fokozatos közelítését az Európában szokásos mértékhez, az átlagos élettartam magyarországi növekedésével párhuzamosan.