Emőke
-4 °C
9 °C

Magyarország olcsó hely

2006.04.14. 08:08
Az osztrákok kedvenc külföldi nyaralóhelyei közül az elmúlt egy évben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az euró vásárlóértéke, derül ki a Bank Austria Creditanstalt Világgazdaság által ismertetett elemzéséből, amely az egységes valuta vásárlóértékét vizsgálta meg 14 célországban.
Az osztrákok kedvenc külföldi nyaralóhelyei közül az elmúlt egy évben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az euró vásárlóértéke - derül ki a Bank Austria Creditanstalt elemzéséből, amely az egységes valuta vásárlóértééket vizsgálta meg 14 célországban (12 európai állam, illetve az USA és Japán). Egy osztrák turista az idén 100 eurójának átváltásával annyi árut és szolgáltatást tud vásárolni Magyarországon, amennyiért otthon 151 eurót kellene fizetnie.

Tavaly még csak 100 a 141-hez volt az arány, tehát hét százalékkal erősödött az osztrákok pénzének vásárlóértéke hazánkban. A magasabb magyar infláció ellenére azért nőtt az osztrák euró értéke, mert a forint leértékelődött az euróval szemben. Összességében azonban hajszálnyival még mindig Törökországban tudnak a legtöbbet vásárolni az osztrákok eurójukkal, ugyanis ott 152 eurót ér az osztrák százas.

Igaz, tavaly viszont még 173 eurót tett ki a török mutató. Ez azt jelenti, hogy Törökországban 14 százalékkal lett drágább az élet egy év alatt az osztrák turisták számára. Az úgynevezett UrlaubsEurónak ez a legnagyobb arányú értékcsökkenése a vizsgált 14 ország közül. Az osztrák euró törökországi értékvesztéséhez a török valuta hatszázalékos erősödése, illetve a nyolcszázalékos török infláció járult hozzá.

Az osztrákok Török- és Magyarország után Horvátországban (139 eurós mutató), Szlovéniában (131) és Csehországban (130) tudnak a legtöbbet vásárolni. Mindhárom államban viszont valamelyest csökkent az eurójuk vásárlóértéke. Közel ugyananynyit ér a sógorok pénze Francia- (102), Németországban (100) és Nagy-Britanniában (99), mint hazájukban. Alig változott viszont az UrlaubsEuro értéke a legkedveltebb osztrák üdülőhelyen, Olaszországban (98). A legkisebb vásárlóértéke Svájcban (80), illetve Japánban (89) van az osztrákok pénzének.

Az előző évvel összehasonlítva az UrlaubsEuro értéke Törökország után az USA-ban (nyolc százalék) és a Csehországban (öt százalék) csökkent a legnagyobb mértékben, az ottani nemzeti valuták felértékelődése miatt. Mindent egybevetve, az osztrákok - csakúgy, mint tavaly - az idén is kevesebbet tudnak vásárolni eurójukért a külföldi nyaralóhelyeken. A gyengébb eurónak és az alacsonyabb osztrák inflációnak köszönhetően az UrlaubsEuro átlagosan három százalékkal ér kevesebbet külföldön az idén, mint az elmúlt évben.

Jelenleg az árak Ausztriában egyértelműen kevésbé emelkednek, mint az osztrákok legkedveltebb nyaralóhelyein, ezenkívül néhány kedvelt célország drágább lett - idézi Stefan Bruckbauert, a tanulmányt készítő osztrák bank piaci elemzőjét a Der Standard. Mindamellett az osztrák euró átlagban még mindig 20 százalékkal ér többet külföldön, mint Ausztriában.

A tanulmány eredményeinél mindenesetre figyelembe kell venni, hogy átlagértékekről van szó, így az egyes országok régiói attól akár jelentősen is eltérhetnek, például Nagy-Britanniában a londoni körzet. Továbbá az árszínvonal vizsgálata is az áruk és szolgáltatások átlagárát vette figyelembe az egyes országoknál, amelyektől bizonyos termékek árai jelentősen eltérhetnek. Emellett azt is tekintetbe kell venni, hogy a nyaralóhelyek kedvező árszínvonala mögött mindenekelőtt a magas osztrák jövedelem-színvonalat kell keresni - figyelmeztetnek a tanulmány készítői.