Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mibe kerül az offshore cég?

2008.04.29. 07:03
Hosszú ideje Ciprus, Seychelle-szigetek, Hongkong vagy a brit Virgin-szigetek számítanak a legnépszerűbb offshore-célpontoknak. A listából kitetszik, a földrajzi távolság nem sokat számít az ilyen státusú cégek létrehozatalakor.

Egy offshore cég alapításánál leginkább az előkészületek - vagyis az új társaság beillesztése a rendszerbe, feladatának világos kialakítása - vesznek igénybe komolyabb tervezést. Egy teljesen új társaság létrehozása legfeljebb pár hetet vehet igénybe. Akár azonnal hozzájuthat azonban az érdeklődő egy offshore céghez, ha úgynevezett ready made társaságot vásárol - ez leegyszerűsítve egy biankó társaság, amely még nem működik. A leendő tulajdonosnak nincs dolga a cégalapítással, az általa megbízott, erre szakosodott cégek mindent elintéznek helyette.

Általában az első évben, vagyis az alapításkor merülnek fel a legmagasabb költségek, mint például a cégalapítás, a bejegyzés díja, a bejelentések és egyéb adminisztratív kötelezettségek, no és persze a megbízott társaság díja. A későbbi rendes költségek az induló esztendő kiadásaihoz képest már csak feleakkora kiadást jelentenek.

A további költségek eltérőek lehetnek, attól függően például, hogy milyen típusú állam ad otthont a társaságnak. Egyes országokban nincs adó (csak egy fix összegű, a forgalomtól független díj); van, ahol a külföldi jövedelmeket nem adóztatják; végül néhány államban van ugyan százalékos mértékű adó is, ám annak mértéke igen alacsony (például Cipruson). Az alapvető költségek figyelembevétele mellett azt is meg kell fontolni, hogy megelégszik-e a cégtulajdonos az alapszolgáltatásokkal vagy igénybe vesz helyi képviselőt, igazgatót. Ezek néhány száz, legfeljebb ezer euróval emelik az éves költségeket.