Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Mibe kerül az offshore cég?

2008.04.29. 07:03
Hosszú ideje Ciprus, Seychelle-szigetek, Hongkong vagy a brit Virgin-szigetek számítanak a legnépszerűbb offshore-célpontoknak. A listából kitetszik, a földrajzi távolság nem sokat számít az ilyen státusú cégek létrehozatalakor.

Egy offshore cég alapításánál leginkább az előkészületek - vagyis az új társaság beillesztése a rendszerbe, feladatának világos kialakítása - vesznek igénybe komolyabb tervezést. Egy teljesen új társaság létrehozása legfeljebb pár hetet vehet igénybe. Akár azonnal hozzájuthat azonban az érdeklődő egy offshore céghez, ha úgynevezett ready made társaságot vásárol - ez leegyszerűsítve egy biankó társaság, amely még nem működik. A leendő tulajdonosnak nincs dolga a cégalapítással, az általa megbízott, erre szakosodott cégek mindent elintéznek helyette.

Általában az első évben, vagyis az alapításkor merülnek fel a legmagasabb költségek, mint például a cégalapítás, a bejegyzés díja, a bejelentések és egyéb adminisztratív kötelezettségek, no és persze a megbízott társaság díja. A későbbi rendes költségek az induló esztendő kiadásaihoz képest már csak feleakkora kiadást jelentenek.

A további költségek eltérőek lehetnek, attól függően például, hogy milyen típusú állam ad otthont a társaságnak. Egyes országokban nincs adó (csak egy fix összegű, a forgalomtól független díj); van, ahol a külföldi jövedelmeket nem adóztatják; végül néhány államban van ugyan százalékos mértékű adó is, ám annak mértéke igen alacsony (például Cipruson). Az alapvető költségek figyelembevétele mellett azt is meg kell fontolni, hogy megelégszik-e a cégtulajdonos az alapszolgáltatásokkal vagy igénybe vesz helyi képviselőt, igazgatót. Ezek néhány száz, legfeljebb ezer euróval emelik az éves költségeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!