József, Bánk
-7 °C
0 °C

Gyógyszálló vagy sportcentrum lesz a Lipótból

2008.05.26. 07:34
A kerületi önkormányzat nem hagyja, hogy lakóparkká alakítsák az év végén megszűnt pszichiátriai intézetet. A lipótmezei ingatlanra 2010 tavaszáig változtatási tilalmat rendeltek el. A kerület később felújítaná, és gyógyszállóként vagy sportközpontként hasznosítaná a területet.

Kizárólag állagmegóvó munkákat végezhetnek az év végén megszűnt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén. Ingatlanspekulánsoktól tartva ugyanis a II. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a Parlament után a második legnagyobb épületegyüttesre. A rendelkezést leghamarabb 2010 tavaszán oldhatják fel, addig lényegében még egy ablakot sem cserélhetnek az igencsak romos állapotú ingatlanon.

Robbanásveszély

Időközben kiderült: gazdátlanul áll a robbanószerek és veszélyes vegyszerek tárolója, amelynek ráadásul a fala is megrepedt, beázik. Tasnádi Zoltán, az OPNI felszámolásával megbízott miniszteri biztos nemrégiben intézkedett a veszélyes anyagok elszállíttatásáról, ám azt nem tudni pontosan, hogy az épületből milyen anyagok szivárognak a talajba.

Az épületegyüttes fenntartója szerint korai volna keresztet vetni a páratlan természeti környezetben fekvő Lipótra. A II. kerületi önkormányzatnál már gőzerővel dolgoznak azon a szabályozási terven, amely meghatározza, hogy a változtatási tilalom lejártát követően milyen új funkciót kaphat az ingatlan.

Tíz-tizenöt év alatt megtérülhet a rekonstrukció A mostani elképzelések szerint a 40 hektáros, ősfákkal övezett területen sportközpont vagy gyógyszálló lehet - mondta Balaton Balázs. A helyhatóság szóvivője szerint csak annyi bizonyos, hogy lakóparkot nem akarnak létesíteni az OPNI helyén. Ezt elsősorban azzal magyarázza, hogy az önkormányzat szeretné megőrizni az épület eredeti, gyógyító funkcióját.

Lakóparkot nem

Mindemellett a lakópark ötletét azért vetik el, mert ezen a hatalmas területen több ezer lakás épülne, amihez sok ezer autó is társulna. Ez megnövelné a Hűvösvölgyi út amúgy is nagy forgalmát, ráadásul a gépkocsik elhelyezéséről is gondoskodni kellene. Már vannak kész tervek az OPNI hasznosítására, ezt még a Lipót munkatársai készítették, némi külső segítséggel.

Az ingatlanfejlesztési és területrendezési tervet a kerület előző polgármestere, az MSZP-s Horváth Csaba is jóváhagyta, ám a dokumentum a tulajdonos Egészségügyi Minisztérium egyik irodájában, egy fiók mélyén hever. A szóvivő úgy tudja, a javaslat alapján a pestiesen csak sárga házként említett központi rész mellett kapott volna helyet egy magántőke bevonásával kialakított új épület.

Ezt a részt a tervek szerint fizetős kórházként üzemeltették volna. Balaton Balázs szerint alaptalan az a kijelentés, amelyet Székely Tamás tett a napokban miniszteri meghallgatásán. Az új szaktárcavezető az OPNI kapcsán azt mondta: korábban kincstári biztosként tevékenykedett a Lipóton, és akkor úgy ítélte meg, hogy az épületegyüttest nem lehet rentábilisan felújítani.

Tíz-tizenöt év alatt megtérül

A szóvivő ezzel szemben úgy nyilatkozott: a minisztériumban lévő koncepció szerint ha az ingatlant megfelelően rekonstruálják, az ebbe fektetett pénz tíz-tizenöt év alatt megtérül. A felújítás költségeit 20 milliárd forintra becsülték. Az OPNI épületegyüttesének értékét az ingatlanszakértők igencsak vegyesen ítélik meg.

Egyesek szerint piaci ára akár a 20 milliárd forintot is meghaladhatja, mások viszont úgy vélik, ennél jóval kevesebbet ér, mivel igencsak korlátozott a beépíthetősége és az átalakítás során is figyelembe kell venni a szigorú műemlékvédelmi szabályokat. Abban valamennyi szakember egyetért, hogy a változtatási tilalom jelentősen, akár 30 százalékkal is csökkentheti az elérhető árat.