Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OTP felhagy a jenhitelezéssel?

2008.09.18. 12:04
Az OTP Bank a japán jen alapú hitelezés felfüggesztését fontolgatja - mondta Csányi Sándor, a bank elnöke a pénzintézet szófiai befektetői napján. Ezt azzal indokolta, hogy számos jelzés érkezett arról: túl kockáztos üzlet a jenhitel. A pénzintézet a 2010-es nyereségterveket is újragondolja.

Keresve sem találhatott volna rosszabb időpontot befektetői napjának megtartására az OTP Bank, írta a Portfolio.hu a pénzintézet csütörtöki, szófiai rendezvényéről a pénzügyi világnak az egész világgazdaságot veszélyeztető válsága kapcsán. Az eseményen két újdonság hangzott el: a 2010-es tervek 2010-re valószínűleg nem teljesülnek, illetve az, hogy a jenhitelezés felfüggesztésén gondolkozik a bank.

Ez utóbbit Csányi Sándor bankelnöke azzal indokolta, hogy a befektetők és a piac részéről számos jelzés érkezett a bankhoz a jen hitelek kockázatairól. Ugyanakkor hangsúlyozta, az OTP Bank eddigi gyakorlata azt mutatta: a devizahitelezést folytatni kell, a csoport megfelelő fedezetekkel kezeli ezek kockázetát. "A devizahitelezés nem az ördögtől való" - fogalmazott Csányi, kiemelve, hogy a jenalapú hitelekről sem született még döntés.

A befektetői napon szó volt a bank stratégiai nyereségtervéről is. Ezt a pénzintézet felülvizsgálhatja az idei év végén attól függően, hogy miként alakulnak a nemzetközi piaci feltételek.

Bár Csányi megerősítette, hogy a 2008-as nyereségtervet minden bizonnyal teljesíteni fogja az OTP, mivel továbbra is tartja a 10 százalékos profitnövekedési tervet. Kiemelte ezzel együtt, hogy a jelzáloghitelezési válság mindenki számára váratlan fordulatokat hozott a világpiacon. "Nem revideáltuk a 2010-es kétmilliárd eurós eredménytervet" – jelentette ki ezzel kapcsolatban Urbán László vezérigazgató-helyettes, de hozzátette: "ha a világ teljesen a feje tetejére áll", nem várható el az OTP Banktól sem, hogy változatlanul tartsa tőkestabilitását és nyereségességét is.

A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy összefüggésben a piaci válság egyelőre pontosan fel nem mérhető hatásaival, 2009-re két tervet készít majd a bank. Az egyik egy konzervatív, amely a forrásbevonási lehetőségek további szűkülésével, míg a másik valamivel kedvezőbb feltételekkel számol. Urbán a Portfolio.hu tudósítása szerint arról is beszélt, hogy 2009-ben tőkét emelhet az OTP a növekedés finanszírozásához.

A befektetői napon akvizíciókról nem érkezett újabb hír, a Portfolio.hu azt írja: Csányi Sándor szerint nem feltétlenül kell beszélni akvizíciókról, elképzelhető vonzó hozamú eszközök vásárlása is. Csányi szerint a második félév nagyon sikeresnek ígérkezik Oroszországban. Hasonló a helyzet Ukrajnában is: ez a piac 30 százalékos profitbővülést fog hozni a menedzsment szerint (mint ismeretes a céltartalékolások miatt első félévben csökkent az eredmény).