Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Az OTP felhagy a jenhitelezéssel?

2008.09.18. 12:04
Az OTP Bank a japán jen alapú hitelezés felfüggesztését fontolgatja - mondta Csányi Sándor, a bank elnöke a pénzintézet szófiai befektetői napján. Ezt azzal indokolta, hogy számos jelzés érkezett arról: túl kockáztos üzlet a jenhitel. A pénzintézet a 2010-es nyereségterveket is újragondolja.

Keresve sem találhatott volna rosszabb időpontot befektetői napjának megtartására az OTP Bank, írta a Portfolio.hu a pénzintézet csütörtöki, szófiai rendezvényéről a pénzügyi világnak az egész világgazdaságot veszélyeztető válsága kapcsán. Az eseményen két újdonság hangzott el: a 2010-es tervek 2010-re valószínűleg nem teljesülnek, illetve az, hogy a jenhitelezés felfüggesztésén gondolkozik a bank.

Ez utóbbit Csányi Sándor bankelnöke azzal indokolta, hogy a befektetők és a piac részéről számos jelzés érkezett a bankhoz a jen hitelek kockázatairól. Ugyanakkor hangsúlyozta, az OTP Bank eddigi gyakorlata azt mutatta: a devizahitelezést folytatni kell, a csoport megfelelő fedezetekkel kezeli ezek kockázetát. "A devizahitelezés nem az ördögtől való" - fogalmazott Csányi, kiemelve, hogy a jenalapú hitelekről sem született még döntés.

A befektetői napon szó volt a bank stratégiai nyereségtervéről is. Ezt a pénzintézet felülvizsgálhatja az idei év végén attól függően, hogy miként alakulnak a nemzetközi piaci feltételek.

Bár Csányi megerősítette, hogy a 2008-as nyereségtervet minden bizonnyal teljesíteni fogja az OTP, mivel továbbra is tartja a 10 százalékos profitnövekedési tervet. Kiemelte ezzel együtt, hogy a jelzáloghitelezési válság mindenki számára váratlan fordulatokat hozott a világpiacon. "Nem revideáltuk a 2010-es kétmilliárd eurós eredménytervet" – jelentette ki ezzel kapcsolatban Urbán László vezérigazgató-helyettes, de hozzátette: "ha a világ teljesen a feje tetejére áll", nem várható el az OTP Banktól sem, hogy változatlanul tartsa tőkestabilitását és nyereségességét is.

A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy összefüggésben a piaci válság egyelőre pontosan fel nem mérhető hatásaival, 2009-re két tervet készít majd a bank. Az egyik egy konzervatív, amely a forrásbevonási lehetőségek további szűkülésével, míg a másik valamivel kedvezőbb feltételekkel számol. Urbán a Portfolio.hu tudósítása szerint arról is beszélt, hogy 2009-ben tőkét emelhet az OTP a növekedés finanszírozásához.

A befektetői napon akvizíciókról nem érkezett újabb hír, a Portfolio.hu azt írja: Csányi Sándor szerint nem feltétlenül kell beszélni akvizíciókról, elképzelhető vonzó hozamú eszközök vásárlása is. Csányi szerint a második félév nagyon sikeresnek ígérkezik Oroszországban. Hasonló a helyzet Ukrajnában is: ez a piac 30 százalékos profitbővülést fog hozni a menedzsment szerint (mint ismeretes a céltartalékolások miatt első félévben csökkent az eredmény).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!