Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Jól megy a szállodáknak

2004.05.07. 11:05
Egy év alatt jelentősen nőtt a hotelek bevétele, egyre kevesebb szoba áll kiadatlanul. A KSH jelentése szerint a legmagasabb szobafoglaltságot a budapesti öt- és négycsillagos szállodákban mérték, egy szoba átlagos ára 12 ezer forint volt.
Az év első négy hónapjában a legmagasabb, több, mint ötven százalékos szobafoglaltságot a budapesti öt- és négycsillagos szállodák, a legalacsonyabbat (44 százalék) a vidéken működő háromcsillagos házak mérték.

Drágább lesz

Az első négy hónapban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 12 400 forint volt. Ennek több mint kétszeresét, 26 ezer forintot kellett fizetni egy fővárosi ötcsillagos szobáért, aminek az ára nyár közepére könnyen negyvenezer forint fölé emelkedhet. Az átlagos összeg alig több mint feléért (6300 forintért) adtak ki egy vidéki háromcsillagos szállodai szobát.

Az év első harmadában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 6100 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ez utóbbi szám az szobákból származó bevétel és az összes szoba (tehát a nem kiadottak is) számának a hányadosa. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 23 százalékkal nőtt 2003 első négy hónapjához képest. A szobaárbevétel minden vizsgált kategóriában jelentősen, több, mint húsz százalékkal emelkedett.

A legnagyobb mértékű bővülés a budapesti négycsillagos házakban, a legkisebb mértékű fellendülés a vidéki négy- és ötcsillagos hotelekben volt. Az első négy hónapban átlagosan 17 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák vendégforgalma bővült a legdinamikusabban, közel harmadával.