Benedek
-5 °C
5 °C

48 ezer milliárdon ülünk

2005.10.28. 15:15
Nem kockáztat, de ami igazi baj, nem is osztja meg kellően befektetéseit a magyar -- derült ki az OTP elemzéséből. A magyar lakosság a legszívesebben bankban tartja pénzét, a lakossági vagyon az idén megközelítette a 48 milliárd forintot.
A lakossági vagyon 2005 I. félévében megközelítette a 48 ezer milliárd forintot, amelynek közel kétharmadát a lakóingatlanok, míg egyharmadát a pénzügyi megtakarítások teszik ki. A háztartások pénzügyi eszközein belül a likvid megtakarítások (kötvények, részvények, befektetési alapok, betétek) jelenleg még nagyobb részt, 53 százalékot képviselnek, míg a hosszú távú befektetések (biztosítások, nyugdíjpénztári megtakarítások, üzletrészek) 47 százalékot - hangzott el az OPT vezetőinek a Takarékossági Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. A GDP arányos lakossági megtakarítás folyamatosan emelkedik, azonban a megtakarítások adott évi bővüléséből továbbra is a betétek és a biztosítások részesedése a legnagyobb. Annak ellenére, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben csökken a betétlekötési- és nő a készpénztartási hajlandóság, a lakossági megtakarítások továbbra is lassan fordulnak a hagyományos banki megtakarítási formáktól a tőke- és pénzpiacok felé. Az éves átlagos strukturális lemorzsolódás mértéke egy százalék körül van és a likvid értékpapírban tartott megtakarítások csupán 5,5 százalékát teszik ki a teljes lakossági vagyonnak.

Nem szeretjük a kockázatot


Klikk a képre!

A befektetési alapokba elhelyezett megtakarítások a 2003. évi "sokk" után ismét dinamikusan emelkednek. A pozitív változások ellenére azonban továbbra is kockázatkerülők a lakossági befektetők, jellemzően kötvény-, pénzpiaci-, illetve ingatlan alapokba fektetik a pénzüket. A kockázatosabb eszközök között az egyedi részvények látszólagos stabilitása csupán az elmúlt időszak pozitív árfolyam hatásának köszönhető, hiszen a tőzsdei részvények esetében a lakossági befektetők az utóbbi öt évben nettó eladók voltak.

A hazai befektetők megtakarítási szokásai alapján megállapítható, hogy a háztartások jelenleg még nem használják ki a kockázatmegosztásban rejlő lehetőségeket. A diverzifikáció lényege a befektetés kockázatának csökkentése oly módon, hogy egyetlen befektetés helyett több befektetést választanak a befektetők, ezáltal különböző eszközcsoportokból, devizákból, földrajzi régiókból (sőt eszközcsoportokon belüli diverzifikáció: pl. ágazati, lejárati, stb.) álló csomagot (portfoliót) alakítanak ki.

Tudunk törleszteni

A bruttó megtakarítások értéknek növekedése ellenére a gyorsuló lakossági eladósodás miatt a nettó megtakarítások csak visszafogott emelkedést mutatnak és 2005 I. félévében már csak 75 százalékát tették ki a bruttó megtakarításnak, szemben a 2000. év végi 89-el. Ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik, mert a háztartások hitelfelvételi hajlandósága változatlanul nő a nominális GDP-hez viszonyítva. Érdemes azonban kiemelni, hogy a lejárati szerkezet folyamatosan eltolódik a hosszú lejáratú hitelek javára és mára mind a kamatteher, mind a tőketörlesztés rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyított aránya hazánkban szinte azonos az Eurozóna 2003-as átlagával.

Vezet az OTP

Az OTP Bankcsoport magyarországi tagjai kezelték 2005. június 30-án a háztartások bankrendszerben elhelyezett betéteinek 42,5 százalékát. A legnagyobb magyarországi pénzügyi vállalatcsoport piaci részesedése minden háztartási megtakarítási szegmensben jelentős, a befektetési jegyek piacán közel negyven százalékos.