138 milliárd forint nyereséget termelt az OTP

2006.04.28. 14:43
3.597,013 milliárd forintos - az előző évinél 18,1 százalékkal nagyobb - mérlegfőösszeggel és 138,346 milliárd forint - az előző évinél 32 százalékkal nagyobb - adózott nyereséggel fogadta el az OTP idei beszámolóját a közgyűlés. A bank folytatja a terjeszkedéseket, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint ahol az elmúlt évben nem sikerült megvenni a kiszemelt pénzintézetet, ott nem kudarcot vallotak, hanem a cég érdekit tartották szem előtt az ajánlati ár meghatározásánál.
Az OTP Szerbiában és Oroszországban egy-egy, Ukrajnában pedig két bank megvásárlásáról tárgyal - jelentette be Csányi Sándor. A szerb és egy ukrán bank esetében exkluzív joguk van, s Oroszországban is jól állnak a tárgyalások - mondta. Az elnök-vezérigazgató szerint akár heteken belül olyan tranzakció bejelentésére kerülhet sor, amelynek hozzáadott értéke megközelíti vagy eléri a DSK Bankét. Szlovákiában is tárgyalnak akvizícióról, de az ottani ügylet Csányi szerint messzebb van a sikertől, mint a többi tervezett tranzakció.
Papíron 197, a gyakorlatban 211 forint osztalék részvényenként
Az OTP Bank évi rendes közgyűlése pénteken elfogadta az igazgatóság osztalékjavaslatát, így a bank a tavalyi 138,346 milliárd forintos adózott nyereségből 55,16 milliárd forintot fordít osztalékfizetésre. Ez az adózott nyereségre vetítve mintegy 40 százalékos osztalékrátát jelent. Az osztalék mértéke a törzsrészvényekre részvényenként 197 forint, a szavazatelsőbbségi részvényre 1.970 forint. A tényleges kifizetés az idén is nagyobb lesz - várhatóan részvényenként 211 forint -, mert a bank portfoliójában lévő saját részvényekre jutó osztalékot szétosztják a többi tulajdonos között. Az osztalék kifizetésének kezdőnapja június 12.

Nem kudarc, győzelem volt, ha nem vásároltak

A múlt évben az OTP Bank sok kísérletet tett az akvizícióra, viszonylag kicsi találati aránnyal - értékelte a tavalyi próbálkozások eredményét Csányi. Az OTP Banknak tavaly két bankot sikerült vásárolnia, Horvátországban (Nova Banka) majd Szerbiában (Niska banka). Szerbiában az idén még egy kis bankot megvett, a Zepter bankát, ez a tranzakció júniusban zárul.

Az elnök-vezérigazgató szerint, bár a sajtó a sikertelen akvizíciók kapcsán azt írta, hogy az OTP Bank már megint bukott, a legtöbb esetben valójában nyert, mert ugyan az OTP Bank is meg tudta volna fizetni az árat, amelyen az adott bankok elkeltek, olyan áron nem lett volna ésszerű vásárolni. Az OTP Bank olyan bankokat akar vásárolni, amelyek nem rontják, hanem javítják a jövedelmezőséget - jelentette ki Csányi.

A DSK volt a legjobb üzlet

A legsikeresebb akvizíció eddig az elnök-vezérigazgató értékelése szerint a DSK Bank megvásárlása volt, amelynek a Bulgáriában betöltött szerepe hasonló az OTP Bank itteni szerepéhez. Már ott is megkezdődött a bankcsoport felépítése, egyebek között biztosítókat, lízingcéget hoztak létre. A DSK tavaly 30 új fiókot nyitott, így hálózata 357 egységből áll.

A számok tükrében
A közgyűlés a bank 2005. évi magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerinti nem-konszolidált mérlegét 3.597,013 milliárd forint - az előző évinél 18,1 százalékkal nagyobb - mérlegfőösszeggel és 138,346 milliárd forint - az előző évinél 32 százalékkal nagyobb - adózott nyereséggel fogadta el. A mérleg szerinti nyereség 69,351 milliárd forint. A bank a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 158,3 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 20,3 százalékkal haladja meg az előző évit és 19,1 százalékkal nagyobb, mint az anyabanké. A konszolidált IFRS szerinti mérlegfőösszeg 2005 végén 5.215,9 milliárd forintot tett ki, 25,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 45,2 százalékkal haladja meg az anyabankét.

A szlovák leánybank, az OTP Banka Slovensko ugyanazt a szolgáltatást tudja nyújtani, mint az OTP Bank, piaci részesedése (2,8 százalék) ehhez képest kicsi, a profitja azonban tavaly 168 százalékkal nőtt, s 1,4 milliárd forinttal járult hozzá az OTP csoport eredményéhez - mondta Csányi.

A romániai leánycég, az OTP Bank Romania (OBR) a legkisebb piaci szereplő Romániában. Az OTP Bank Romániában nem piacot, hanem "belépőt" vásárolt - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató -, miután korábbi bankvásárlási kísérlete meghiúsult. Az OBR a következő években is veszteséges lesz a fejlesztések miatt. A bank fiókjainak számát 200-ra szeretnék növelni. A kisbank tavaly 13 új fiókot nyitott, számuk a mostani 27-ről 2006 végére a tervek szerint 50-re emelkedik. A költségek Csányi szerint meg fognak térülni, mert a román gazdaság nagy növekedés előtt áll.

A horvát leánybank, az OTP Banka Hrvatska eredményesen működik, 2,1 milliárd forint adózott nyereséggel járult hozzá a csoport eredményéhez. Az OTP Bank szerette volna megvásárolni a Splitska bankát is, de ez meglévő bankjával együtt a tengerparti régióban 80 százalékos regionális koncentráltságot eredményezett volna, amit a horvát jegybank nem helyeselt. Az OTP Bank Horvátországban is a hálózat bővítését tervezi azon területeken, ahol nincs még nincs jelen. A külföldi leányvállalatok profitja tavaly 43 százalékkal nőtt s 11,5 százalékkal járultak hozzá az OTP csoport eredményéhez.  • Hírek
  • Bankszámla