Auguszta
-3 °C
2 °C

Újabb bankot vesz az OTP

2006.08.29. 07:58
Az OTP Bank bejelentette, hogy egy újabb bank megvásárlásáról ír alá szerződést kedden. A közleményben nem nevezik meg, melyik tervezett akvizíciójuk jutott el végső szakaszába. Az eddigi hírek alapján azonban valószínűleg a montenegrói Crnogorska komercijalna banka AD-ról van szó.

A montenegrói pénzintézet többségi, legalább 80 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására augusztus 18-án nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot az OTP. A Crnogorska komercijalna banka AD (CKB) a montenegrói bankpiac legnagyobb szereplője, piaci részesedése meghaladja a 43 százalékot, mérlegfőösszege 2005 végén 303,7 millió euró (83,5 milliárd forint) volt. A várható vételár korábbi sajtóértesülések szerint 100 millió euró.

Idén eddig öt bankot vettek

A kötelező érvényű ajánlat benyújtására - ez az ár mellett a részvény-adásvételi szerződés tervezetét is tartalmazza - azt követően került sor, hogy az OTP Bank akvizíciós munkacsoportja a Berecz and Andrékó Linklaters jogi tanácsadóval és a Deloitte Touche Tomatsu könyvvizsgálóval együttműködve átvilágította a CKB-t - tartalmazta a kötelező érvényű ajánlat benyújtását bejelentő közlemény.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese augusztus közepén, a bank gyorsjelentésének ismertetésekor azt mondta, hogy a CKB-szerződést várhatóan négy héten belül alá tudják írni. Elmondása szerint Montenegrót azért tartják jó befektetési terepnek, mert makrogazdasági helyzete igen kedvező, költségvetési pozíciója jó egyensúlyi helyzetet tükröz, s már eurót használnak. Nagyon sok külföldi befektető (magyar is) invesztált Montenegróban, főleg az ingatlanpiacon és a turisztikában - emelte ki.

Az OTP Bank az idén öt bankot vásárolt külföldön: Ukrajnában (Raiffeisenbank Ukraine), Oroszországban (Investberbank csoport) és Szerbiában (Kulska banka, Niska banka, Zepter banka). Tárgyalásokat folytat a romániai CEC bank megvásárlásáról is, az augusztus végére ígért eredményhirdetést azonban a román hatóságok sajtóértesülések szerint néhány héttel elhalasztották. A banknak további felvásárlási akciói is folyamatban vannak, a térségben.

Több mint egy magyarországnyi ügyfél

Az idei eddigi külföldi akvizíciók 213 fiókkal, 1189 egységesre bővítik majd az OTP csoport fiókhálózatát, ügyfeleinek számát pedig 1,1 millióval, 11,1 millióra - mondta el Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes a második negyedévi gyorsjelentés ismertetésekor. Az OTP csoport ügyfélhiteleinek állománya az új leánycégek adatainak figyelembevételével 2,5 milliárd euróval 17,8 milliárd euróra, teljes bevétele 0,4 milliárd euróval 2,6 milliárd euróra, adózott nyeresége pedig 0,1 milliárd euróval 0,8 milliárd euróra gyarapodik.

Az új leányvállalatok beszámításával az OTP csoport bevételének 26 százalékát a külföldi leánycégek adják, szemben a mostani 14 százalékkal, míg az adózott nyereségben részesedésük a mostani 12-ről 24 százalékra emelkedik. Az akvizíciók többsége még nem zárult le, a második negyedévben csak a szerbiai Kulska bankát konszolidálta az OTP.