Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Még egy orosz bankot akar az OTP

2007.10.16. 14:13
Az OTP Bank egy meg nem nevezett kisebb orosz regionális bank megszerzése iránt érdeklődik, és mintegy 50 millió euró körüli összeget szándékozik akvizícióra költeni - közölte Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese.

A Reuters által Bécsben szervezett közép-európai beruházási fórumon fejtette ki, hogy az ügyletet még az idén nyélbe üthetik, és azt az OTP saját forrásaiból finanszírozza majd. Urbán szerint a mostani hitelpiaci válság nem kedvez alárendelt adósság vagy új részvény kibocsátásának, továbbá, hogy minden, nagyobb tőkeemeléssel járó akvizíció ügyét a részvényesek elé terjesztik. Hozzátette, hogy a hitelválság a finanszírozási költségeket 15-20 bázisponttal drágította, de az OTP kellő pénzügyi forrásokkal rendelkezik, tehát - ha a piaci körülményeket kedvezőtlennek ítéli meg - nem szorul rá a hitelpiacokra az év hátralévő részében.

Urbán elmondta, hogy az OTP nem kapott semmilyen formális vételi ajánlatot, viszont a bank fontolóra veheti, hogy bizonyos partneri kapcsolatot építsen ki egy nyugat-európai takarékbank-típusú pénzintézettel. Ennek értelmét az adná, hogy a bank finanszírozni tudja a kihelyezett hiteleknek a betétek növekedését meghaladó, gyors ütemű növekedését.

Az OTP 2006-ban vásárolt fel orosz, ukrán, szerb és montenegrói egységeket, és 2007-ben döntően ezen leányvállalatok integrálására koncentrált.

Urbán kifejtette, hogy az OTP jó úton van az idei évi 211,6 milliárd forintos nyereségcéljának teljesítése felé, és a 2 százalékos hibahatáron belül marad, tehát nincs szükség előrejelzése lényeges módosítására.