Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Pozsonyi megszakítással repül a SkyEurope

2003.11.13. 14:13
Mégis felszállnak pénteken a SkyEurope légitársaság gépei, bár nem rendelkeznek valamennyi engedéllyel - jelentette be a cég vezérigazgatója Christian Mandl szerint a légügyi hatóságok nem egyenlő mércével mérnek, hiszen a szóban forgó engedéllyel a Malév sem rendelkezik. A fapados gépek Pozsony érintésével jutnak el céljukig.
A szlovák anyacég fogja a célállomásra vinni a SkyEurope budapesti utasait, mert a magyarországi vállalat nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel - derült ki a cég csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. A SkyEurope első Budapest-London járata az eredeti tervekkel összhangban, pénteken reggel hét órakor indul, de az utazást megszakítja egy pozsonyi megálló.

Folyamatban van

Erre azért van szükség, mert a SkyEurope magyarországi cége nem kapott meg minden engedélyt. Bár a cég egy hete még azt jelentette be, hogy megkapták a működéshez a legfontosabb engedélyt, mely lehetővé teszi az üzemeltetés megkezdését. Ennek örömére a társaság ezer darab egyforintos repülőjegyet bocsátott forgalomba, amit az érdeklődők 48 óra leforgása alatt el is kapkodtak.

Szerdán derült ki, hogy a SkyEurope tevékenységi engedélyt még nem kapott a Polgári Légiközlekedési Hatóságtól. Ez a tevékenység típusára vonatkozik, kiadásához többek között érvényes magyarországi lajstrommal rendelkező repülőgép kell - magyarázta az Indexnek Bajkó Erika kommunikációs igazgató.

A repülő, egy Boeing 737-es ott áll a Ferihegyi Repülőtéren, de a PLH-tól kapott tájékoztatás szerint csütörtök délelőtt még folyamatban volt a lajstromba vétele.

Húsz perces pihenő

Bár az engedélyt elvileg megkaphatja a társaság péntek reggelig, az csak annyit jelent, hogy felszállhat a Ferihegyi Repülőtérről. Ahhoz ugyanis, hogy Londonba vagy Párizsba repüljön a menetrendszerinti járat, szükség van útvonalengedélyre, amit a Külügyminisztériumon keresztül kaphat meg - tudta meg az Index.

Szakemberek szerint mindezt szinte lehetetlen péntekig elintézni. A SkyEurope vezetői is erre a következtetésekre juthattak, mert úgy döntöttek, szlovákiai anyacégük szállítja el az utasokat célállomásukra. A megoldás hátránya, hogy a repülőknek le kell szállniuk Pozsonyban, ahol egy húszperces pihenőt tartanak.

A SkyEurope vezérigazgatója kijelentette, csak szerdán tájékoztatták a céget arról, hogy újabb engedélyre van szükség. Christian Mandl szerint a "Magyarországon monopolhelyzetben lévő légitársaság" sem rendelkezik ilyen engedéllyel. A vezető egyenlő elbánást kér a hatóságtól - írja a Napi Online.