Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Uniós pénzből épülhet az M7-es és az M3-as

2003.09.25. 09:20
Az idei kormányhatározatban ígért közútfejlesztési forrást eddig egyik nyilvánosságra került összeg sem éri el. A szaktárca magán- és uniós forrásokból egészítené ki a költségvetési támogatást.
A jövő évi központi költségvetési ráfordítás mértékétől függetlenül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tartani kívánja a 2044-es kormányrendeletben kinyilvánított közútfejlesztési tervet. E szerint az M30-as autópálya Emőd és Miskolc, az M3-as autópálya Polgár és Görbeháza, az M7-es autópálya Becsehely és Letenye, valamint az M70-es autóút Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakaszát kellene befejezni 2004 végére.

Az M3-ason, az M7-esen, valamint az M70-esen már megkezdődtek a munkálatok - mondta a Napi Gazdaságnak Kovács Ferenc közlekedési helyettes államtitkár. A kormányhatározat 2004-re összesen 381,2 milliárd forintot irányoz elő. Sajtóértesülések szerint ennél lényegesen alacsonyabb összeg jut a központi költségvetésből közútfejlesztésre a következő évben. Kiss Péter kancelláriaminiszter 294 milliárdos összegről beszélt - tudósít az MTI. A tárcánál nincs adat a jövő évi költségvetési forrásról, az esetlegesen hiányzó pénzt részben magán-, részben EU-s forrásból teremtheti elő a minisztérium - mondta Kovács.

Az AKA épít tovább

Az M5-ös autópályát üzemeltető AKA Rt.-vel a továbbépítésről folynak a tárgyalások. A magántőke bevonásának másik lehetőségét az úgynevezett köz- és magánszféra partnerségi (PPP) keret szolgáltathatja, azonban konkrét tárgyalások ebben az ügyben még nem kezdődtek. Kovács szerint egy ilyen megállapodás előkészítése minimum egy évet vesz igénybe, vagyis legkorábban 2004 végén, 2005 elején indulhat meg a PPP konstrukciójú közútfejlesztés. Az EU kohéziós alapjából a 2004-2006-os időszakban legfeljebb 60-70 milliárd forint hívható le, amennyiben az Európai Bizottság elfogadja a benyújtott pályázatokat.

A kohéziós alap keretdokumentumában az M0-s keleti szektorának, valamint az M43-asnak a fejlesztése szerepel, a magyar érdek változása esetén azonban átdolgozható a stratégia - mondta Czéh Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa. A közeljövőben a Szolnok-Lökösháza vasútvonal-fejlesztés II. fázisának projektjét nyújtja be Magyarország a 2004-2006-os támogatás terhére. Erről döntés 2004 májusában várható. E projekteket a bizottság döntésétől számított 24 hónapon belül kell megkezdeni, a befejezés azonban 4-5 évig is elhúzódhat. Kovács az M7-es és M3-as autópályák továbbépítéséhez tartja elképzelhetőnek uniós források igénybevételét. A pályázatok benyújtásának azonban feltétele a saját rész, valamint egy megfelelően előkészített program megléte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?