Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Fűszerkrízis a korgó gyomrú Magyarországon'

2004.10.30. 15:27
A külföldi sajtó a magyar fűszerpaprika betiltásának hírére nemzeti gasztronómiai válságot emleget, és az elemzők szerint a történtek alááshatják az ország paprikapiaci helyzetét. A magyar konyha nemzetközileg is elismert hozzávalójának számító paprika ideiglenes betiltásának híre bejárta a világ legtávolabbi szegleteit is.
A tokaji borok és a kilenclyukú hidak mellett legismertebb hungarikum körül szerdán kialakult pánik bejárta a külföldi sajtót is. A jó goulash elengedhetetlen hozzávalójának számító paprika ideiglenes betiltásának híre még Új-Zélandra is eljutott, és a hírügynökségek jóvoltából az igazán csípős paprikák hazájában, Indiában is tudnak a magyar fűszerfiaskóról.

Tüzes, piros

Fotó: EPA
A Reuters különös hírekkel (így például leharapott nemiszervekkel, és egyéb bizarr balesetekkel) foglalkozó szekciójának pénteki, EU-s fejleményeket összefoglaló cikke szerint a "Paprika Saga továbbhömpölyög". A tüzes, piros fűszer - amit a gulyás mellett a legtöbb magyar ételben meg lehet találni - nem ártalmas az egészségre, és nem tervezik, hogy betiltják az Európai Unióban, azonban az egyes tagállamok kormányai dönthetnek úgy, hogy korlátozásokat vezetnek be a magyar fűszerpaprika importjára, írja a Reuters brüsszeli tisztviselőkre hivatkozva.

A Reutersre hivatkozó új-zélandi stuff.co.nz a rajongva szeretett fűszerpaprika betiltásának hírére nemzeti gasztronómiai válságot emleget. A lap úgy tudja, hogy egy átlagos magyar évente fél kilogrammot fogyaszt el ebből a fűszerből, ami a nemzeti ételünknek, a gulyásnak alapvető fűszere, így az adat fényében nem meglepő, hogy a paprikakrízistől bepánikolt magyarok ezreinek hívásától égett az az információs vonal, amin a boltokból visszavont termékekről lehetett felvilágosítást kapni. A cikkben megemlítik, hogy a gulyás, a tokaji bor és a libamáj a magyar konyha nemzetközileg is elismert, markáns védjegyei.

Éhes magyar

A meg nem nevezett budapesti hírforrásokból tájékozódó Guardian frappáns cikke már címében kijátszotta a magyarokra vonatkozó angol szóviccek non plus ultráját (Hungry Hungary in spice crisis). Az éhező Magyarországról vízionáló brit baloldali napilap szombati írásában beszámol arról, hogy a gulyásleveséről híres országban a visszavont áruk közül eddig hatvankét féle fűszert és fűszerkészítményt talált biztonságosnak a termékek aflatoxin tartalmát vizsgáló ÁNTSZ. A lap megemlíti, hogy hazánk a világ egyik legnagyobb paprikaexportőre, és évente körülbelül ötezer tonnát adunk el, zömmel Nyugat-Európába.

A paprikaválságról részletesen beszámoló Daily Telegraph történelemkedvelő újságírója a rákkeltő tények mellett azt is megemlíti, hogy eredetileg Törökországból jött Magyarországra a paprika, és napóleoni háborúk alatt vált a szegényebb rétegek kedvelt fűszerévé, amikor nem tudtak elegendő borsot szerezni ételeik elkészítéséhez. A népi nyelven törökborsként is emlegetett fűszerpaprika így vált a magyar konyha alapkövévé, világít rá a paprikabotrány múltbeli gyökereire a brit napilap.

Az Amerika Hangjából informálódó dél-koreai Csoszun Ilbo cikke kiemelte, hogy a magyar lapok, illetve rádiós és televíziós hírműsorok első helyen foglalkoztak a paprikafrásszal, és rámutatott, hogy a történtek alááshatják az ország paprikapiaci helyzetét. A cikk zárszava szerint magyarként paprikát fogyasztani egyfajta különleges életszemlélet, és elvenni a magyaroktól a paprikát, olyan mint elvenni az olaszoktól a tésztát.