Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rendezi tartozását a magyar Parmalat

2004.01.27. 08:36
Bár a Parmalat Hungária Rt. hónapok óta nem fizet a beszállítóinak, a cég kedden várhatóan megegyezik a tejtermelőkkel. A gyárban a munka zavartalanul folyik.
A Világgazdaság értesülése szerint biztosítva lesz a hónapok óta fizetésképtelen Parmalat Hungária Rt. további működése. A kialakult pénzügyi problémák rendezéséről tegnap még egyezkedett a székesfehérvári cég a legfontosabb magyarországi bankjaival. A tejcég vezetői várhatóan kedden fognak megállapodni a tejtermelőkkel.

Hónapok óta nem fizet

A tejcég már több hónapja nem fizetett a termelőknek, akik ennek ellenére nem álltak le a szállítással. A mai napig a székesfehérvári gyárban a megszokott ütemben folyik a termelés, és a cég szerződésszerűen szállít a nagyobb kereskedelmi áruházaknak.

Eközben Rómában nyilvánosságra hozták az olasz anyavállalat, a Parmalat Finanziaria SpA nettó adósságát. A 14,3 milliárd eurós összeg messzemenően felülmúlta az eddigi becsléseket. December elején még csak négymilliárd euróról volt szó, később felmerült a tízmilliárdos összeghatár is, a legpesszimistább becsélések pedig 13 milliárd eurós adósságról szóltak, a valóság azonban jócskán "túlteljesítette" a várakozásokat.

A Pricewater-houseCoopers könyvvizsgálóinak a legújabb becslését már megküldték Enrico Bondinak, az olasz cég csődbiztosának, aki nyilvánosan ennél kisebb összeget ismert el. A csillagászati tartozás nyilvánosságra hozatala után az olasz cég tudatta, hogy képes teljesíteni a cég a napi termeléssel kapcsolatos kifizetéseit és bérköltségeket is.