Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A vártnál kevesebben pályáznak a Postabankra

2003.06.03. 10:15
A vártnál kevesebb, mindössze 5-6 érdeklődő vásárolta meg a Postabank privatizációs tenderét. A pénzintézetért állítólag 30-50 milliárd forint közötti összeget kínálnak a potenciális vásárlók. A döntés ősszel születik meg, a vevő az lehet, aki a legtöbbet kínálja.
A Napi Gazdaság értesülései szerint a vártnál kevesebb, mindössze 5-6 pályázó vásárolta meg a Postabank privatizációs tenderét. A vételi határidő tegnap éjfélkor járt le.

Az Allianzot mégsem érdekli a Postabank

Biztosan a pályázók között van az OTP Bank, az Erste Bank, a HVB Bank, a Budapest Bank és feltehetőleg az UniCredito, nincs viszont köztük a korábban valószínű pályázónak tartott Allianz biztosítótársaság. A legmagasabb - 50 milliárd forint feletti - árat a magyar piacon jelenlétüket megalapozni szándékozó külföldi vevőktől várják a szakértők - írja a Napi. Az Indexnek nyilatkozó pénzügyi elemzők is egyetértettek azzal, hogy valószínű: a magyar hálózattal nem rendelkező UniCreditónak érhet legtöbbet a bank.

A legkevesebbet feltehetőleg az OTP szán a Postabankra. Ezt valószínűsíti az is, hogy két éve, amikor a Fidesz-kabinet szerette volna összeházasítani a két pénzintézetet, a bank átvilágítása után az OTP még a 30 milliárdos vételárat is soknak tartotta. Májusban viszont, a bolgár DSK privatizációs szerződésének aláírásakor már úgy fogalmazott Csányi Sándor OTP-vezér, hogy érdeklődik a Postabank iránt, és nagy ellenállásra számít a piac részéről.

A pályázati dokumentáció viszonylag magas (5 millió forintos) ára mindenesetre kiszűrte azokat a konkurenseket, amelyek csupán "kíváncsiak voltak" - mondta az ÁPV Rt. illetékese, aki szerint aggodalomra nincs ok, elegendő pályázó vásárolta meg a tenderkiírást.

Még idén eladják

A kormány a május 7-i ülésén döntött úgy, hogy még az idén privatizálják a Postabankot, a Földhitel- és Jelzálogbankot, valamint a Konzumbankot. László Csaba pénzügyminiszter bejelentette: mindhárom pénzintézetnél eladják az állami tulajdon egészét, és - részben ennek köszönhetően - tarthatónak nevezte az erre az évre tervezett 200 milliárd forintos privatizációs bevételt.

A pénzintézet legnagyobb vonzereje a lakossági piacon betöltött szerepe. Megközelítőleg 500 ezer lakossági ügyféllel rendelkeznek, és piacvezetők a hazai diákhitelezésben. A csaknem 130 ezer, diákhitelhez kapcsolódó bankszámla túlnyomó többségét, több mint százezret a Postabanknál vezetik.

Korábban több érdeklődő volt

A Postabankot kétfordulós értékesítési eljárás során adják el. A vevő az lehet, aki az őszi második menetben a legmagasabb árat kínálja. A tavaly csaknem 400 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és csaknem 1,8 milliárdos veszteséggel záró pénzintézet iránt korábban élénknek mutatkozott az érdeklődés.

A bank elnöke, Király Júlia februárban úgy nyilatkozott, hogy komolyan érdekli a bank az OTP-t, a Budapest Bank anya-hitelintézetét, a General Electric Capitalst, az Erstét, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankját, a belga KBC-t, a HVB Bankot és az egyik legnagyobb olasz hitelintézetet, az UniCreditót is. Az olasz bank a kelet-közép-európai térségben mindenütt rendelkezik már leánybankkal, kivéve Magyarországot.