Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A Pepsi elismerte vezéreinek sokmilliós adótartozását

2007.05.03. 18:52
A PepsiAmericas elismerte, hogy két alkalmazottja valóban szerepel az APEH által múlt pénteken nyilvánosságra hozott adóslistán. A cég egyik munkavállalója problémájáról tudott is, és segít neki. Csalódtak viszont az adóhivatalban, mert úgy érzik, a legjobb tudomásuk szerint fizettek, az APEH ráadásul nem is értesítette az adóst.

Valóban a Pepsi két alkalmazottja van azon a listán, amelyet az adóhivatal a múlt pénteken tett közzé. Az adóslista szerint a Pepsi magyar cégének korábbi ügyvezetője, a társaság közép-európai csoportjának vezetője, Christophe Walter Guille, valamint a magyar cég marketingigazgatója, Dalibor Vainer egyenként több mint tízmillió forintnyi adótartozást halmozott fel.

Az egyikről tudtak

A két érintett külföldön van, így velük nem tudtunk beszélni. Az adóhivatal bővebett nem árulhatott el a tartozásról az adótitok miatt. A cég viszont az adóslistán szereplő alkalmazottairól szóló cikkünk megjelenését követően sebtében kiadott egy angol nyelvű közleményt. Ebben elismeri, hogy a PepsiAmericas Kft. két alkalmazottja is a listán van.

Közülük az egyik problémáival már korábban tisztában voltak. A közlemény szerint próbálnak segíteni neki, hogy az APEH-hel együttműködve vissza tudja fizetni a tartozását.

A másik alkalmazottról annyit írtak, hogy külföldi egységüknél is alkalmazásban van vezető beosztásban. A közlemény szerint a PepsiAmericas felelősséget vállal, hogy a munkavállaló befizeti adóját az adóhatóság felé minden negyedévben.

Csalódottak

A cég szerint ha a befizetendő és a befizetett összeg között különbség van, akkor a munkavállalót vagy a társaságot értesíteni kellett volna. Kifogásolják, hogy ez nem történt meg. Azért is csalódott a PepsiAmericas az APEH-ben, mert munkatársuk neve felkerült a listára, holott az adót a társaság legjobb tudása szerint befizették. Az APEH nem értesítette alkalmazottukat, hogy tartozása van, állítják. Kifogásolták azt is, hogy az alkalmazottnak nem volt lehetősége megoldani a kialakult helyzetet, mielőtt a neve felkerült volna a listára.

A cég egyébként saját könyvelővel dolgozik, hogy biztos legyen abban, valamennyi dolgozójának az adója teljesen be lesz fizetve.