Huba
17 °C
33 °C

Tízmilliós adótartozásuk van a magyar Pepsi vezéreinek

2007.05.03. 15:20
Az adóhivatal honlapjára pénteken felkerült adóslistán szerepel a Pepsi egyik vezető tisztségviselője és a cég marketingigazgatója is. A két érintettet nem sikerült utolérnünk, mivel külföldön vannak. Az adóhivatal az adótitok miatt nem árulhat el részleteket a tartozásról. Így nem tudtuk meg, mikor és milyen adónemből jött össze a legalább tízmillió forintnyi tartozás.

A belga Christophe Walter Guille 2000. szeptember 11. és 2004. december 7. között volt a magyarországi Pepsi-cég, akkori nevén a Pepsi-Cola General Bottlers Nemzetközi Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Az üzletember, aki a cégbírósági adatok szerint 2005. szeptember 11. óta a ma már PepsiAmericas Nemzetközi Szolgáltató Kft.-nek hívott vállalat vezető tisztségviselője, magyarországi munkavégzése során több mint tízmillió forintnyi adótartozást halmozott fel – legalábbis ez derül ki az APEH honlapján pénteken publikált, Tocsik Márta és a Happy End Kft. nevét is tartalmazó adóslistákból.

Másfél év, mínusz 10 millió

A névsorban nem Guille az egyetlen Pepsi-alkalmazott. Szerepel a listán az a Dalibor Vainer is, aki a PepsiAmericas Hungary marketingigazgatója. A cseh származású Vainer 2005 szeptemberében lett a magyarországi Pepsi marketingvezetője, korábban, 2001-től a cég közép-európai marketingmenedzsere, majd marketingigazgatója volt. Vainer tehát mindössze másfél éves magyarországi ténykedése során halmozott föl 10 millió forintnyi adótartozást – feltéve, hogy pontosak az APEH adatai.

Az adóhivatal az adózás rendjéről szóló törvény szerint jogosult arra, hogy negyedévente közzétegye azoknak az adózóknak a nevét, akik nyilvántartott adótartozása a negyedév utolsó napját megelőző 180 napon át folyamatosan meghaladta a 10 millió – gazdasági szervezetek esetén a 100 millió – forintot. Ezt a névsort most először tette közzé az APEH, s azon 1908 magánember és 476 szervezet neve szerepelt.

Mindenki hallgat

A listán szereplő személyek adatairól bővebb tájékoztatást nem adhat az hivatal, mivel köti őket az adótitok. Így az APEH-től nem tudhattuk meg, hogy mely években és milyen adónemekhez kapcsolódóan jött össze Guille és Vainer adótartozása. Azt sem közölhette az APEH, hogy a 10 milliót mennyivel haladja meg, vagyis pontosan mennyi az adótartozás, és abból mennyi az eredeti adóhiány, valamint mennyi pótlék és bírság rakódott rá. Nem derült ki az sem, hogy a tartozást a munkáltató mulasztása eredményezte-e, vagy azért csak Guille és Vainer felel.

Christophe Guille, aki ma már a cég közép-európai csoportjánál, a szintén magyarországi székhelyű CEG-nél van vezető beosztásban, ezen a héten külföldön van üzleti úton – tudtuk meg a PepsiAmericasnál. Asszisztense szerint legkorábban hétfőn tudnak a kérdéseinkre válaszolni.

Nem tudtunk beszélni Dalibor Vainerrel sem, aki a PepsiAmericas tájékoztatása szerint szabadságon van, és csak a jövő héten lesz elérhető. A cég igazgatósági asszisztense azt mondta, Guille-hez hasonlóan valószínűleg Vainer is reagálni akar majd arra, hogy felkerült az adóslistára.