Szilvia
5 °C
16 °C

Tízmilliós adótartozásuk van a magyar Pepsi vezéreinek

2007.05.03. 15:20
Az adóhivatal honlapjára pénteken felkerült adóslistán szerepel a Pepsi egyik vezető tisztségviselője és a cég marketingigazgatója is. A két érintettet nem sikerült utolérnünk, mivel külföldön vannak. Az adóhivatal az adótitok miatt nem árulhat el részleteket a tartozásról. Így nem tudtuk meg, mikor és milyen adónemből jött össze a legalább tízmillió forintnyi tartozás.

A belga Christophe Walter Guille 2000. szeptember 11. és 2004. december 7. között volt a magyarországi Pepsi-cég, akkori nevén a Pepsi-Cola General Bottlers Nemzetközi Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Az üzletember, aki a cégbírósági adatok szerint 2005. szeptember 11. óta a ma már PepsiAmericas Nemzetközi Szolgáltató Kft.-nek hívott vállalat vezető tisztségviselője, magyarországi munkavégzése során több mint tízmillió forintnyi adótartozást halmozott fel – legalábbis ez derül ki az APEH honlapján pénteken publikált, Tocsik Márta és a Happy End Kft. nevét is tartalmazó adóslistákból.

Másfél év, mínusz 10 millió

A névsorban nem Guille az egyetlen Pepsi-alkalmazott. Szerepel a listán az a Dalibor Vainer is, aki a PepsiAmericas Hungary marketingigazgatója. A cseh származású Vainer 2005 szeptemberében lett a magyarországi Pepsi marketingvezetője, korábban, 2001-től a cég közép-európai marketingmenedzsere, majd marketingigazgatója volt. Vainer tehát mindössze másfél éves magyarországi ténykedése során halmozott föl 10 millió forintnyi adótartozást – feltéve, hogy pontosak az APEH adatai.

Az adóhivatal az adózás rendjéről szóló törvény szerint jogosult arra, hogy negyedévente közzétegye azoknak az adózóknak a nevét, akik nyilvántartott adótartozása a negyedév utolsó napját megelőző 180 napon át folyamatosan meghaladta a 10 millió – gazdasági szervezetek esetén a 100 millió – forintot. Ezt a névsort most először tette közzé az APEH, s azon 1908 magánember és 476 szervezet neve szerepelt.

Mindenki hallgat

A listán szereplő személyek adatairól bővebb tájékoztatást nem adhat az hivatal, mivel köti őket az adótitok. Így az APEH-től nem tudhattuk meg, hogy mely években és milyen adónemekhez kapcsolódóan jött össze Guille és Vainer adótartozása. Azt sem közölhette az APEH, hogy a 10 milliót mennyivel haladja meg, vagyis pontosan mennyi az adótartozás, és abból mennyi az eredeti adóhiány, valamint mennyi pótlék és bírság rakódott rá. Nem derült ki az sem, hogy a tartozást a munkáltató mulasztása eredményezte-e, vagy azért csak Guille és Vainer felel.

Christophe Guille, aki ma már a cég közép-európai csoportjánál, a szintén magyarországi székhelyű CEG-nél van vezető beosztásban, ezen a héten külföldön van üzleti úton – tudtuk meg a PepsiAmericasnál. Asszisztense szerint legkorábban hétfőn tudnak a kérdéseinkre válaszolni.

Nem tudtunk beszélni Dalibor Vainerrel sem, aki a PepsiAmericas tájékoztatása szerint szabadságon van, és csak a jövő héten lesz elérhető. A cég igazgatósági asszisztense azt mondta, Guille-hez hasonlóan valószínűleg Vainer is reagálni akar majd arra, hogy felkerült az adóslistára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?