Géza
1 °C
16 °C

Philips-tévégyártás indul Székesfehérváron

2003.05.30. 10:13
Júniustól indul a tévégyártás a Philips székesfehérvári gyárában. Fejér megyében a Franciaországból áttelepülő kapacitások nyomán kezdődik a munka. A holland konszern az átszervezés nyomán a magyarországi üzemet a hagyományos televíziókészülékek egyik fő gyártóközpontjává futtatja fel.
Két héten belül megindulhat a hagyományos katódsugaras tévékészülékek gyártása a Philips székesfehérvári gyárában - közölte Blazsevácz Péter, a holland konszern magyarországi leányvállalatainak kommunikációs vezetője. Az elektronikai vállalatcsoport vezetése januárban döntött az európai tévégyártó portfóliójának átszervezéséről, s ennek nyomán Franciaországból áttelepül az ottani üzem évi 2 milliós kapacitásának mintegy harmada. A francia gyár szakszervezetével most zárultak le a tárgyalások.

Philips-gyártóközpont lesz hazánk

Egyelőre nincsenek végleges számok arról, hogy ténylegesen mennyi készüléket szerelnek össze a fehérvári üzemben a 28-32 hüvelyk képátlójú modellekből, s ehhez a jelenlegi létszámot mennyivel kell bővíteni.

Ennek a lépésnek köszönhetően újabb jelentős tétellel bővülhet az itteni leányvállalat exportja, nyilatkozta Willem J. van der Vegt, a Philips korábbi magyarországi elnök-vezérigazgatója. Elmondható lesz ezek után, hogy a Philipsnél a plazmatévén kívül minden más, ma piacon lévő készülékfajta egyik fő gyártóközpontja Magyarország.

A Pannonplast fehérvári tagvállalata, a Moldin 2000 is érintett a Philips katódsugárcsöves televíziógyártásának Székesfehérvárra telepítésében. A cég az előzetes tervek szerint műanyag alkatrészek beszállításával vesz majd részt a projektben.

Több tévét adnának el nálunk

A Philips székesfehérvári gyárában jelenleg közel 800 fő dolgozik. Az 1992-ben zöldmezős beruházásban létesített üzem 1997-től a Philips egyetlen európai videó- és kombivideó-gyártója volt, emellett egyéb szórakoztatóelektronikai végszerelő központként működik. Az átszervezés nyomán 1999-ben a Funai céghez került át a videógyártás. Az üzemben jelenleg a kombitévék mellett DVD-írókat és -lejátszókat szerelnek össze.

A társaság várakozásai szerint a magyarországi tévégyártással némileg módosulhat a Philips részesedése az itteni készülékpiacon is. A GfK piackutató felmérései szerint tavaly itthon 32,9 milliárd forint értékben 457 ezer tévé talált gazdára, ebből a Philips 9-11 százalékkal részesedett.