Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megéri vállalni a GDP-növekedés átmeneti visszaesését

2006.11.21. 15:05
A fiskális kiigazításért és a későbbi növekedésért megéri vállalni a GDP-növekedés átmeneti visszaesését - mondta az Indexnek Daniel K. Kingsbury, a Pioneer Investments új piacokért felelős vezetője.

Ha tudjuk, hogy a fiskális kiigazítás érdekében kell a növekedésben áldozatot hozni, ezt a gyógyszert be kell venni, mert hosszabb távon segít - mondta az Indexnek Daniel K. Kingsbury, a Pioneer Investments alapkezelő új piacokért felelős vezetője arra a kérdésre, mennyiben kell attól tartni, hogy a következő években Magyarország nem hozza a feltörekvő piaci országoktól megszokott és elvárt gazdasági növekedést.

Kiemelte: a kérdésnek két oldala van, az egyik, hogy a hazai befektetési lehetőségek mennyivel lesznek kevésbé vonzóak a befektetőknek. Ezzel kapcsolatban a hazai piac részletes ismerete nélkül nem akart érdemben nyilatkozni. (Jelen pillanatban ugyanakkor az látszik, hogy a magas kamat miatt a forintkötvények iránti kereslet egyre nő, a hazai börze cégei pedig jelentős részben a külpiacokra termelnek, azaz képesek ellensúlyozni a hazai lassúbb növekedést, amint az a tőzsde jelenlegi állásából is látszik - tették hozzá munkatársai.)

Nem csak a GDP, a pénzügyi kultúra is alacsony

Kingsbury szerint a kérdés másik oldala az, mennyiben fejlődhetnek a hazai alapkezelőknél lévő betétállományok a lassabb növekedés mellett. Jelezte, az, hogy mostanra 8-9 százalékos részt ért el ez a megtakarítási forma, jelentős részben annak köszönhetően tart gyors növekedési ütemet, hogy - a régió többi átalakult országához hasonlóan - nulláról indultunk. A GDP-növekedés mértéke közvetlen összefüggésben áll a jólét növekedésével - hangsúlyozta a szakértő. Szerinte pusztán ebből kiindulva igaz, hogy a befektetési alapok rosszabb évek elé néznek Magyarországon. Ugyanakkor hosszabb távon a éppen a fiskális kiigazítás eredményeképpen lehet megfelelő ütemű a növekedés.

A befektetési alapok potenciálját Magyarországon számos körülmény növelheti - derült ki a Pioneer Investments magyarországi bemutatkozásakor. (A világ egyik legrégebbi, 1928-ban az USA-ban indult befektetési cég annak az olasz UniCredit bankcsoportnak a tagja, amely tavaly ősszel fuzionált a HVB bankcsoporttal. A HVB kezében levő, Magyarországon 1992 óta működő CA-IB alapkezelő neve változott meg Pioneer Alapkezelőre.) Daniel K. Kingsbury egyebek között az oktatást emelte ki: a feltörekvő piacokon, így régiónkban is kevésbé fejlett a pénzügyi-megtakarítási kultúra, mint a nyugati országokban. Ezért az alapoknak és azok szakmai szövetségének is fontos szerepet vállalniuk a lakosság tájékoztatásában.

Jogi áttörést is várnak

Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója kiemelte: az új név új, külföldön kezelt befektetési termékeket is elérhetővé tesz a magyar piacon - igaz, esetenként ez annak függvénye, milyen gyorsan alkalmazkodik a hazai szabályozás az ezeket már engedélyező uniós joghoz. Jogi és ezen keresztül piaci áttörést vár a következő évre a vezérigazgató a tekintetben is, hogy az uniós előírásoknak megfelelően - és a biztosításokhoz hasonlóan - közvetítőkön, független pénzügyi tanácsadó cégeken keresztül is megkezdődhessen Magyarországon a különböző befektetési jegyek, termékek forgalmazása.