Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Magyar világszabadalom 52 lappal

2007.04.25. 14:03
Vegyünk autót, éljünk párkapcsolatban, kerüljünk üzleti tárgyaláson alkuhelyzetbe – az élet döntések sora. Ezeknek a döntési szituációknak a gyakorlására pókeralapú üzleti tréninget fejlesztett ki három fiatal pókerjátékos és egy magyar cég. Világszabadalom 52 lappal.

Mindenki ismeri azt a szituációt, amikor autót akar venni, de csak 500 ezer forintja van. Ezért vesz egy 13 és fél éves használt tragacsot, amire az első nagy szervizt követően még kifizet 250 ezret, majd havonta kell javíttatni rajta valamit, hol a kuplungot, hol a hengerfejet. Amikor már ráköltött másfél milliót, a barátai hiába mondják, hogy adja el a kocsit, azzal érvel, hogy már nem érné meg. Majd amikor mégis, akkor csak az eredeti árnál olcsóbban tud megszabadulni tőle.

Kiszállni okosan, kis veszteséggel

Mikor kellett volna kiszállni, ki tudunk-e szállni egy vesztes helyzetből még időben? – többek között ezt is begyakorolhatják azok, akik részt vesznek egy új típusú üzleti tréningen. Három pókerező fiatal közgazdász – Vitézi Péter, Kardos Marcell és Huszty Gábor – fejlesztett ki egy módszert, amellyel a póker nyelvére lefordíthatók a leggyakoribb mindennapos és döntési szituációk. Ezt a módszert a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Develor Zrt. fordította le a kitalálókkal közösen a tréningek nyelvére.

Hasonló, az üzleti életben gyakori fogás az áralku. Kardos Marcell mesélte, hogy egy alkalommal kétórás tárgyalása volt egy leendő üzleti partnerrel, aki a beszélgetés során ötször elmondta, hogy a vetélytárs az övéknél kedvezőbb konstrukciót ajánlott. "Amikor hatodszor is elmondta, otthagytam azzal, hogy ennél mi nem tudunk jobb ajánlatot tenni. Egy óra múlva hívott, hogy miénk a szerződés" – illusztrálta Kardos, milyen egyszerűen felismeri a pókerező ember a mindennapi életben is a blöfföt.

A tréningen részt vevőket megtanítják a pókerezés – a tévéközvetítésekből is ismert Texas Hold'em – szabályaira, a játékhoz szükséges matematikai, valószínűség-számítási alapismeretekre, majd döntéselmélettel foglalkozva megismerik a különböző döntési csapdákat, végül azt, hogy ezeket hogyan kerülhetik ki a póker segítségével. Két típusú tréninget fejlesztettek ki, az egyik a vezetői viselkedés elsajátítását segíti, a másik az értékesítési munkával foglalkozókat.

Kockázatvállallás okosan

A kezdésként ismertetett döntési csapda analógiája az, hogy a játékos kap két szép lapot, amivel nagyot licitál, majd amikor sorra jön elő a többi lap, a kezdeti jó lapok nagyot veszítenek az értékükből. De ha az ember már betett 30 ezer forintot, hajlamos azt mondani, megad még 30 ezret, hátha kijön valami jó. Holott az okos gondolkodás nem azt nézi, mennyit veszítünk, ha kiszállunk, hanem azt, hogy a továbbiakban kockáztatott pénzünkkel mennyit nyerhetünk – mondta Világosi Péter.

Magyarországon egyébként is jelentős probléma, hogy a gondolkodásunk általában kudarckerülő, mintsem kockázatvállaló. Erről már Pozvai Zsolt, a Develor vezérigazgatója beszélt, aki szerint a póker alapú tréning az okos kockázatvállalásra – de nem a vakmerőségre –, valamint a megalapozott döntéshozatalra tanítja meg a tréning résztvevőit. Segíti emellett azoknak a vállalatvezetésben és üzleti életben fontos készségeknek az elsajátítását – így az emberismeretét, a matematikai gondolkodás képességét és a pszichológiáét –, amelyek nélkül a pókerben sem lehet sikeres az ember.