Egymillió egy óra alatt online pókeren

2007.04.09. 20:27
Még sohasem nyertek a szemem előtt egymillió forintot egy óra alatt, de most már ilyet is láttam. Tavaly megnéztük, mi is az az online póker, most egy játékost ismerhetünk meg, aki már rég nem hisz a Korda Gyuri-féle romantikus all-inezésben. Száz dollár kellett a beszálláshoz, azóta ebből él. Lassan mondom: egy óra, egy milla.

Egy családi házhoz érkezünk meg este tíz körül, bár lehetne akár délelőtt is, a riport szempontjából mindegy. Want2push, ez az internetes neve, rögtön levezet minket az alagsorba, ahol egy puritán berendezésű pókerszoba fogad minket: két nagy monitor, egy ágy pokróccal, egy zuhany és egy szauna. A szekrény tetején tíz-tizenkét angol nyelvű könyv, mindegyik a pókerről szól.

Regular

Tanuld könyvből!

David Sklansky: Theory of Poker (magyarul: a Póker Elmélete)
David Sklansky: Hold'em Poker for Advanced Players
Dan Harrington & Bill Robertie: Harrington on Hold'em I. és II. kötet (magyarul: Hold 'em Versenystratégia)
Doyle Brunson: Super System II.
Barry Greenstein: Ace on the River

A második alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Poker Openen Want2push elég jó helyezést ért el tavaly télen, bár mint elmondta, nem nagyon szeret élőben játszani. Az ugyanis lassú: "Élőben 20-25-öt leosztást tudok játszani egy óra alatt, míg interneten 50 leosztást egy asztalon." És ő négy-hat asztalon játszik párhuzamosan.

Want2push már nem igazán játékos, ő ebből él, ahogy a pókertársadalomban hívják, ő egy regular. Napi 3-4 órát is kártyázik akár, így könnyedén keres egy hónapban többmillió forintot. Persze mi ezt nem hisszük el, követeljük az élő bemutatót, ezért már kapcsolja is a számítógépét.

Négy táblán kezd el játszani, hogy mi is követni tudjuk, de mindegyik asztalnál hatan vannak. Követhetetlen: az egyik asztalon jó leosztást kap, de mire ezt megjegyezném neki, már két másik asztalon emelt. Az élő póker olyan unalmasnak és lassúnak tűnhet ezután, mint egy több napos India-Pakisztán krikettmeccs.

Száz dollárból

Az egyetemen a baráti körében kezdett el pókerezni Want2push, de profivá a haverjai miatt vált, akik már akkor nagy pénzeket akasztottak le. "Korábban is sokat és komolyan kártyáztam, így nem volt idegen számomra, hogy a pókerrel is hasonlóan kezdjek foglalkozni. Mint mindenkit, engem is a szórakozás melletti pénzkereseti lehetőség motivált a leginkább."

Az első néhány hónapban kis téten kezdett online pókeroldalakon játszani, közben könyveket olvasott és a legfontosabb internetes oldalak fórumait látogatta. "Aki elkezdi, az függővé válik, és nagyon intenzíven kezd el játszani. Egy hónap után kiderül, van-e fogalma a pókerről, vagy sem."


Két lehetséges út közül választhatnak a kezdők (bonyoltabban itt olvashat a teendőkről): "Ha nem akarod a pénzedet kockáztatni, akkor Free Roll versenyeken, ahol jó helyezéseket elérve lehetőség nyílik nevezési díj nélkül is kisebb összegeket nyerni. Ha kockáztatsz akarsz, fizess be 100-200 dollárt egy póker site-ra, ha nem bukod el, akkor az nagyon jó. De általában elveszítik az emberek." Őt kivéve, persze.

Nála száz dollárral kezdődött minden, ennyit kellett ugyanis először befizetnie. Kis túlzással azt állíthatjuk, ő a kezdetek óta ebből az első százasból játszik, azóta külön számlát nyitott, amin csak a kártyakiadásait és -bevételeit kezeli. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy állítólag az online játékosok csupán tíz százalékának pozitív a mérlege.

Ma már persze nagy téten kártyázik, pedig nem tartja magát kiugróan tehetségesnek, viszont rengeteget foglalkozik a pókerrel. "Az eddig elértekkel meg vagyok elégedve. Anyagi szempontból viszont nyugat-európai viszonylatban is tisztességesnek tekinthető megélhetési lehetőséget látok a pókerben."

Egy milliót veszíteni

Victoria Coren vs. Want2push

"Egyik alkalommal AQ-val emeltem Victoria Coren ellen, amit ő és egy másik játékos is megadott. A flop AQJ volt. A flopon újra emeltem, amit csak Victoria Coren adott meg. A turn érdektelen volt, azonban újabb emelésemre all in ment, amire én sajnos képtelen voltam dobni. Természetesen KT-es volt nála és én elvesztettem életem legnagyobb potját" - számol be a Coren ellen vívott meccséről Want2push. De ki az a Victoria Coren? Az 1972-ben született kártyás az oxfordi egyetemen végzett, majd újságíróként helyezkedett el, az Observerbe és a Guardianbe is írt, később elkezdett a pókerel foglalkozni. Legfontosabb győzelme a European Poker volt 2006-ban, ahol 500 ezer angol fontot nyert, tavaly egyébként egymillió dollárt keresett kártyázással.

"Általában nem jellemző rám, hogy gyakran élőben pókereznék, de azért párszor már külföldre is elmentem, hogy játszhassak. A fő szempont az volt, hogy lássam, milyen szinten játszik a nemzetközi mezőny, és ezen kívül maga az utazás is vonzott. A londoni kaszinóban gyakran játszottam egy Victoria Coren nevű fiatal hölgy ellen, aki tavaly szeptemberben megnyerte az European Poker Tour londoni állomását, félmillió angol fontot keresve ezzel." Azt csak ezután teszi hozzá, hogy az egyik legnagyobb verést is tőle kapta (a szakszavakkal tarkított beszámolót itt a keretben olvashatják).

Want2push a haverjával két hónapra ment ki Londonba, ugyanis addigra már nyert annyit, hogy finanszírozni tudja az utazást. A belvárosban az egyik kaszinótól egy utcára havi ezer fontért béreltek lakást, és minden este játszottak. Egy-egy helyen esténként száz fő kezd el kártyázni.

Megjegyzem: 20 percnél 2000 dollárnál tartunk.

És hogyan zártátok összességében a túrát? "Én egymillióval mentem ki, és nullszaldósra kihoztam, a haverom elég sokat nyert."

Want2push húzza a száját, amikor az élő pókerezésről van szó, de mégis akkor lett ismertebb, amikor a Budapest Poker Openen elindult, és nagyon jó eredményt ért el. Több mint 340 kártyás fizette be a 170 ezer forintos nevezési díjat, így 52 millió forintos díjalap volt: aki a legjobb harmincban volt, az minimum 500 ezer forintot vihetett haza, riportalanyunk ennél sokkal többet. "Mégis Magyarországon vagyunk, ezért indultam el. Ezzel kézzelfoghatóvá válik, amit csinálok. Az elismertséget a versenyeken lehet elérni, de az nem biztos, hogy az a legjobb, akit rendszeresen látunk a tévében."

Ebből élünk

Közben Suparn, Ahlberg, Pileofskull és Rojjo asztalához ülünk le. Want2push mindegyiket ismeri. Párhuzamosan még két asztalnál játszik velük. "Többen vagyunk olyan játékosok, akik ebből élnek. Névről ismerjük egymást. Sokszor több asztalon játszunk egyszerre egymás ellen." Mindegyik neve felett különböző számok villognak: milyen gyakran emelnek, milyen agresszívak, milyen gyakran játssza meg a lapjait, hány partit játszottak egymás ellen. "300 dollárért megvásároltam az egyik játékos adatbázisát, amiben 141 ezer leosztás minden egyes lépése benne van, minden adat. Sokan azt hiszik, csupán gyakorlatból megtanulható ez, de nem. Rengeteg elemzés szükséges."


"Fel sem merül benned, hogy ebben veszíteni is lehet? - kérdezzük. "Nem, nem jellemző - mondja nevetve, majd hozzáteszi, mindig próbál fegyelmezett lenni, de mostanában többször is vesztett három-négy ezer dollárt. "Ez egy kártyajáték, amiben biztosra mész. Elvadulni nem nagyon szabad, mert az ellenfélnek is lehet valami lapja."

"Számodra munka vagy játék a póker?" "Inkább munkának tartom, mint szórakozásnak, tekintve, hogy igen sok időmet veszi igénybe. Az egyetem mellett dolgoztam, de amióta a pókerbe belekezdtem, már nem."

Összesítés: 60 perc és 387 leosztás alatt 4500 dollárt keresett.

"Kifejezetten jó napnak mondhatjuk ezt" - összegez Want2push, miközben kilép a programból, és elmenti az adatbázisába a mai játékait a későbbi elemzésekhez.