Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Még kevesebb jut jövõ évi adócsökkentésre

2008.03.18. 13:06
Minimálisan kisebb hiányelõrejelzés, néhány nehezen érthetõ tételmódosítás és az adócsökkentésre elköltehetõ keret mérséklõdésének kommunikálása - ezt hozta a Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatója.

Jobbról balra, balról jobbra módosítgatott egész éves, kisebb részben pedig elsõ negyedéves költségvetési számain a Pénzügyminisztérium, végeredményben pedig egy kicsit kisebb hiányelõrejelzés jött ki. No ne gondoljunk nagyobb változtatásra, - államháztartási szinten - szabad szemmel alig látható mértékben, az eddig gondoltnál mindösszesen 12 milliárd forinttal kisebb, kerek 1100 milliárd forintos deficit halmozódhat fel idén - legalábbis ha hihetünk a tárcának.

Ami nagyobb figyelmet érdemel, hogy a némiképp kisebb hiány úgy jön össze, hogy közben az állampapírpiacon bekövetkezett jelentõs hozamemelkedés miatt a költségvetés már biztosan 30 milliárd forittal többet fog kifizetni államadósság-szolgálatra. De könnyen lehet, hogy ennél magasabb lesz a számla, erre utalt ugyanis Veres János pénzügyminiszter. Nem volt teljesen egyértelmû, mit is mondott, de az a valószínbb, hogy az említett 30 milliárd forint az a kiadási plusz, ami a már eladott kincstárjegyekhez kötõdik, és ebben még nincs benne az, hogy az év során természetesen újabb kincstárjegyeket kell eladni ahhoz, hogy finanszírozni tudják az államháztartást, azokon pedig újabb kiadási pluszok képzõdhetnek.

És ami még ennél is érdekesebb, hogy az állampapírpiaci turbulencia miatti nagyobb kamatkiadás a jövõ évi, adócsökkentésre szánt, 250 milliárd forint körülire belõtt mozgásteret is csökkenti, ezt sugallta a miniszter. Õ a néhány tízmilliárd forintra tette ezt, de nemcsak a hozamemelkedéssel magyarázta a lehetõségek szûkülését, hanem a népszavazással és a - szavai szerint - politikai fenyegetettséggel is.

Trükközgetünk?

Visszatérve a számok korrigálásához: a PM 40 milliárd forinttal kisebb, de még így is tetemes deficitet vár márciusra. A 40 milliárdos lefele módosítás minket nem lepett meg, ezt már jeleztük egy hónappal ezelõtt írt cikkünkben.

Nem lehet elsiklani afelett, hogy a minisztériumok, állami intézmények idén az eddig reméltnél kevesebbet fognak költeni az elsõ negyedév során, azonban az egész évre ez nem lesz igaz, az elsõ negyedévben elért megtakarítást felélik az év hátralevõ részében. Ezt most is átmeneti tényezõkkel magyarázták a PM tisztségviselõi. Értsd: spóroltak eddig valami miatt, de csak véletlenül és el fogják költeni a megtakarítást. A magyarázat egyik szépséghibája, hogy egy hónappal ezelõtti sajtótájékoztatón ugyanezzel az átmenetinek mondott jelenséggel indokolták azt, hogy januárban kevesebb lett az intézmények kiadása, de februárban és márciusban meglódul a költekezés. Nos, most azt mondják, mégsem indul meg az elsõ negyedévben a költekezés, majd késõbb, de még idén.

Szót érdemel még az áfabevételi soron végrehajtott "ráncfelvarrás". Februárban 14 milliárddal maradt el az áfabevétel a tervezettnél, az elsõ negyedév végéig pedig 24 milliárd lesz az elmaradás, ám év végén még az eddig gondoltnál is - 6 milliárddal - többet fog mutatni az áfabevételi egyenleg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!