Klaudia
-4 °C
2 °C

A posta veszi meg az M5-öst

2004.01.30. 10:32
A Magyar Posta veszi meg az M5-ös autópályát üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya részvényeit - értesült a Magyar Hírlap piaci forrásokból. Ezzel elhárul az akadálya annak, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően március 12-étől matricás legyen Európa jelenleg legdrágább sztrádája.
Mind ez idáig csak lebegtették, de a Magyar Hírlap információi szerint már eldőlt, hogy a Magyar Posta Rt. vásárolja meg az M5-ös autópályát üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. részvényeit. Bár Gál J. Zoltán kormányszóvivő heti szokásos tájékoztatóján nem válaszolt a vevő kilétét firtató kérdésekre.

Nincs más választás

Valószínűsíthető azonban, hogy nincsen más lehetősége a kabinetnek, mint hogy a Postabankot papíron eladó, ezáltal 101 milliárd forintos vételárat elkönyvelt Magyar Postát bízza meg az AKA-részvények megvásárlásával. Ezután az összeg után a Postának adóznia kéne, a vásárláshoz azonban az egész összegre szükség lenne.

Ez csak egy meglehetősen bonyolult pénzügyi manőver árán volna megvalósítható, ehelyett a kormány a könnyebb utat választotta. A posta megveszi az AKA részvényeit, majd ezt egy meghatározott időn belül továbbadja. Vagy egy későbbiekben létrehozandó, döntően állami tulajdonban lévő vállalatnak, vagy - ami valószínűbb - a Nemzeti Autópálya Rt.-nek.

Csütörtökön a Magyar Hírlap megkeresésére nem reagált Gál J. Zoltán kormányszóvivő, Szász Katalin, a posta tájékoztatási igazgatója pedig csupán annyit mondott: "minden, a postával kapcsolatos döntés a tulajdonos kompetenciájába tartozik".