Ágnes
-5 °C
2 °C

Az SZDSZ privatizálná a Volánokat, a postát és a Magyar Villamos Műveket

2006.09.02. 16:39
A magánkézben lévő vállalatok jobban működnek az államiaknál, ezért a kormány stratégiai ágazatokat is privatizálna, mondta Kóka János gazdasági miniszter szombaton a Liberális Gazdasági Tanács tanácskozása után. A paksi atomerőmű eladását nem tervezik.

A Liberális Gazdasági Tanács azt szeretné, hogy ne csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket privatizálják a következő években, hanem egyebek mellett a Volán társaságokat, a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is, közölte Kóka János szombaton Budapesten, a Kuncze Gáborral közösen tartott, a testület tanácskozását követő sajtóértekezleten.

Magánkézben jobban működik

"Induljanak el ezekért a cégekért a világ legnagyobb tőkés csoportjai, befektetői. Fizessenek érte nagyon sok pénzt, ezt a nagyon sok pénzt pedig az államadóság csökkentésére fordítsuk" - hangsúlyozta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy évi több százmilliárd forintos bevételt remél a most még állami kézben lévő vállalatok eladásából.

A szabad demokrata politikus szerint azért indokolt ezen cégek privatizációja, mert a magánkézben lévő vállalatok jobban működnek, mint az államiak. A nyereséges állami érdekeltségeket pedig azért érdemes eladni, mert azokért több pénzt lehet kapni.

Kóka János hangsúlyozta, hogy olyan stratégiai cégek eladása, mint például a paksi atomerőmű, nem került szóba.

Sokan akarják majd a kormány bukását

A szeptember elsején Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogram szerint "a kormány folytatja a még állami kézben lévő vállalatok magánkézbe adását". A következő időszak tervei között szerepel egyebek mellett a MOL-ban és a Földhitel és Jelzálogbankban megmaradt állami tulajdonrész, valamint a Malév értékesítése, olvasható a dokumentumban.

Kóka János a konvergenciaprogram, illetve a megszorítások elleni demonstrációkról szólva elismerte, hogy habár azok egy része politikai indíttatású, másik fele azonban "jogos törekvés" az állampolgárok részéről, hogy ne növekedjenek a terheik. A gazdasági miniszter úgy látja, a következő hónapokban az is előfordulhat: sokan arra törekednek majd, hogy megbuktassák a kormányt.

A Fidesz hazug érvekről beszél

A Fidesz szerint Kóka János "a szokásos félrevezető és hazug érveket" hozta fel az állami cégek eladása mellett.

Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője Kóka János érvelésére reagálva közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a szocialista-szabaddemokrata kormányok már szinte mindent eladtak Magyarországon, ami mozdítható volt, ennek ellenére az államadósságunk folyamatosan nőtt és mostanra elképesztő mértéket öltött".

Közölte, nem igaz az sem, hogy a magánvállalatok jobban működnének, mint az államiak. Elég megnézni a nyugat-európai állami tulajdonú cégeket, amelyek előszeretettel jönnek Magyarországra olcsón bevásárolni a felelőtlen magyar kormány által bagóért kiárusított állami vállalatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!