Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az SZDSZ privatizálná a Volánokat, a postát és a Magyar Villamos Műveket

2006.09.02. 16:39
A magánkézben lévő vállalatok jobban működnek az államiaknál, ezért a kormány stratégiai ágazatokat is privatizálna, mondta Kóka János gazdasági miniszter szombaton a Liberális Gazdasági Tanács tanácskozása után. A paksi atomerőmű eladását nem tervezik.

A Liberális Gazdasági Tanács azt szeretné, hogy ne csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket privatizálják a következő években, hanem egyebek mellett a Volán társaságokat, a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is, közölte Kóka János szombaton Budapesten, a Kuncze Gáborral közösen tartott, a testület tanácskozását követő sajtóértekezleten.

Magánkézben jobban működik

"Induljanak el ezekért a cégekért a világ legnagyobb tőkés csoportjai, befektetői. Fizessenek érte nagyon sok pénzt, ezt a nagyon sok pénzt pedig az államadóság csökkentésére fordítsuk" - hangsúlyozta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy évi több százmilliárd forintos bevételt remél a most még állami kézben lévő vállalatok eladásából.

A szabad demokrata politikus szerint azért indokolt ezen cégek privatizációja, mert a magánkézben lévő vállalatok jobban működnek, mint az államiak. A nyereséges állami érdekeltségeket pedig azért érdemes eladni, mert azokért több pénzt lehet kapni.

Kóka János hangsúlyozta, hogy olyan stratégiai cégek eladása, mint például a paksi atomerőmű, nem került szóba.

Sokan akarják majd a kormány bukását

A szeptember elsején Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogram szerint "a kormány folytatja a még állami kézben lévő vállalatok magánkézbe adását". A következő időszak tervei között szerepel egyebek mellett a MOL-ban és a Földhitel és Jelzálogbankban megmaradt állami tulajdonrész, valamint a Malév értékesítése, olvasható a dokumentumban.

Kóka János a konvergenciaprogram, illetve a megszorítások elleni demonstrációkról szólva elismerte, hogy habár azok egy része politikai indíttatású, másik fele azonban "jogos törekvés" az állampolgárok részéről, hogy ne növekedjenek a terheik. A gazdasági miniszter úgy látja, a következő hónapokban az is előfordulhat: sokan arra törekednek majd, hogy megbuktassák a kormányt.

A Fidesz hazug érvekről beszél

A Fidesz szerint Kóka János "a szokásos félrevezető és hazug érveket" hozta fel az állami cégek eladása mellett.

Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője Kóka János érvelésére reagálva közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a szocialista-szabaddemokrata kormányok már szinte mindent eladtak Magyarországon, ami mozdítható volt, ennek ellenére az államadósságunk folyamatosan nőtt és mostanra elképesztő mértéket öltött".

Közölte, nem igaz az sem, hogy a magánvállalatok jobban működnének, mint az államiak. Elég megnézni a nyugat-európai állami tulajdonú cégeket, amelyek előszeretettel jönnek Magyarországra olcsón bevásárolni a felelőtlen magyar kormány által bagóért kiárusított állami vállalatokat.