Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Változás a regisztrációs adóban

2004.03.17. 02:01
Az Országgyűlés kedden megszavazta a regisztrációs adóról szóló törvény módosítására benyújtott indítványhoz érkezett költségvetési bizottsági módosító javaslatot. Az új és a használt autók terhei egyaránt növekednek.
Az eredetileg négypárti, majd az ellenzék távolmaradása miatt kétpártivá szűkült javaslat a tavaly elfogadott háromsávos regisztrációs adórendszert nyolcra szélesítené ki gépkocsi-kategóriák szerint, továbbá különbséget tenne a tételes adómértéket illetően használt és új személygépkocsi között.

Ezt a különbségtételt a kormány által is támogatott módosító indítvány azonban megszüntetné, és a rosszabb környezetvédelmi besorolású járművek adóját jelentősebb mértékben emelné.

A módosítás nem látta szükségét az autó valós értéke szerinti kompenzáció bevezetésének. A használtautó importőröket összefogó Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) korábban arra emlékeztetett, hogy az unióban érvényes szabályok szerint az EU-n belülről hozott használt autókra a belföldi autókhoz képest nem vethető ki diszkriminatív mértékű adó.