Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A sörgyártók uralták a nyári televíziós reklámpiacot

2004.09.29. 11:20
Három sörgyártó cég is felkerült arra a listára, melyre a reklámra legtöbbet költő cégek kerültek fel. A top tíz között van többek között a Coca-Cola, az Unilever, a T-Mobile és a Matáv.
Az idei hűvös nyár ellenére - vagy talán épp a forróság reményében - a sörgyártók reklámjai uralták a két országos kereskedelmi televízió képernyőjét, bár a tévés reklámköltést vizsgáló Mediagnozis listaáras adataiból az is kiderül, hogy ezen cégek spotjai időnként felbukkantak az MTV 1-es csatornáján is. A sörgyártók erőteljes reklámpiaci jelenlétét, valamint versenyét jelzi, hogy közülük három társaság is a legtöbbet költő tíz cég közé került a június-augusztusi adatok szerint.

Közszolgálatin vagy kereskedelmin?

A sörgyártók mellett a Coca-Cola Magyarországot, illetve a jégkrémforgalmazókat is megtaláljuk az említett listán mint olyan cégeket, amelyek számára ez a legpiacképesebb évszak. A szezonális termékek reklámjai mellett a már hagyományos reklámpiaci szereplőnek mondható napifogyasztásicikk-gyártó cégek gyarapították a televíziók kasszáját.

A sort, mint már jó ideje, ez alkalommal is a Unilever Magyarország vezette, amely cég listaáron több mint négymilliárd forintot költött reklámokra a három nyári hónapban. (A listaáras adatok azonban köszönő viszonyban sincsenek a valós költésekkel). A Unilever azonban csak a két országos kereskedelmi csatornát preferálta, s a közszolgálati televíziót például nem találta alkalmas felületnek reklámjai számára vagy más okból nem láthatták a cég hirdetéseit az MTV 1-es csatornájának nézői.

Más taktikát követett a Benckiser Kft. és a Procter & Gamble Kft., e társaságok ugyanis csupán az egyik nagy kereskedelmi adót és a közszolgálati csatornát választották televíziós reklámjaikhoz. A távközlési cégek sokat hangoztatott versenyét nem tükrözik az adatok, a három mobiltelefon-szolgáltató közül ugyanis csak a T-Mobile található meg a top 10-es listán, s e cég is minden bizonnyal a márkaváltás, illetve az olimpiai csapat támogatójaként elköltött pénzek miatt került az ötödik helyre. (Elképzelhető azonban, hogy épp e két ok miatt fogta vissza reklámjait a Pannon GSM és a Vodafone.) A vezetékes szolgáltatók közül csak a Matáv szerepel a top 10-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!