Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Rekordhaszon állami pénzen?

2005.01.27. 11:00
A Népszabadság információi szerint az OTP Bank a szokásosnál jóval több költséget számolt fel az állami garanciájú, rendszerváltás előtti lakáshitelekre. Az állam részéről kifizetendő hatmilliárd forint a hússzorosa az eredeti hitelösszegnek. 34 milliárdot tovább kezel az OTP Bank.
A Népszabadság információi szerint az OTP Bank sokat nyert azzal, hogy kezelte az 1989 előtt folyósított lakáshiteleket, azok után ugyanis most horribilis pénzt fizet az állam.

Megtérít

Mint azt a Népszabadság megírta, nemcsak a tőkét és a másfél évtized alatt felgyűlt óriási kamatot, hanem a büntetőkamatokat és minden, a hitelek kezelése során eddig felmerült költséget megtérít az állam az OTP Banknak azon, 1989 előtt felvett, vissza nem fizetett lakáshitelek után, amelyek átvállalásáról - megvásárlásáról - a múlt héten döntött a kormány.

A történet előzménye, hogy a rendszerváltás után a megugrott kamatterhek miatt adósságcsapdába került háztartások tartozásaira a 90-es évek elején nagylelkű garanciát adott az állam. Mivel az OTP ezek után biztos lehetett abban, hogy a rájuk elszámolt költségeket egyszer az államkasszának maradéktalanul meg kell fizetnie, a hitelekre az elmúlt években a piaci kamatokat meghaladó költségek rakódtak. Így kifizetésük szép profitot hozhat a piacvezető banknak, annál többet, minél tovább húzódik az adósságrendezés.

A megajánlott, három év alatt kifizetendő hatmilliárd forint az eredeti kölcsönösszeg 15-20-szorosát is eléri. Ez azonban csak egy része a törlesztendő hitelnek, a Népszabadság információi szerint harmincnégymilliárdra még tovább rakódnak a kamatok, a visszafizetendő összeg pedig minden évvel jelentősen nő.