Boglárka
22 °C
35 °C

Megelőzné Románia Magyarországot

2008.07.30. 15:24
Románia megelőzheti néhány év múlva Magyarországot az egy főre jutó hazai össztermékben is, ha a román gazdaság megőrzi jelenlegi növekedési ütemét, ezt Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős, román biztosa jelentette ki.

A román politikus a Ziarul Financiar gazdasági-pénzügyi napilapnak nyilatkozott. Az újság szerdai számában idézett Orban szerint kedvező Románia arculata Brüsszelben gazdasági szempontból. A lap a 2007-ről készített egyik Brüsszeli dokumentumot idézi, amelyből kiderül, hogy 116,9 milliárd eurós hazai össztermékével Románia megelőzte már Magyarországot, amelynek a GDP-je 93,3 milliárd euró volt a tavaly. Orban szerint, ha a román gazdaság megőrzi jelenlegi növekedési ütemét, akkor néhány év múlva a 22 millió lakosú Románia megelőzheti a 10 milliós Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben is.

A román biztos szavai jelentős önbizalomról árulkodnak, nem csak azért, mert lényegében duplázni kellene a jelenlegi kibocsátási szintet az eredményhez, feltételezve, hogy közben Magyarországon egyáltalán nem nő a GDP. Valamivel kedvezőbb a kép, ha a vásárlóerőparitáson mért egy főre jutó GDP-t hasonlítjuk össze, ami egyben egyfajta életszínvonal-mutató is. Az Eurostat adatai szerint a vásárlóerőn számolt egy főre jutó GDP romániai értéke a magyar kétharmadát sem érte el 2007-ben, az uniós átlag 40,7 százalékát tette ki a román, 63,5 százalékát a magyar mutató (eközben Csehország már nyolcvan százalék felett, Szlovénia pedig kilencven százalék közelében jár).

Idén e különbség a lendületes, 7 százalék körüli román növekedés miatt ugyan csökken, de 2009-től a mélypontról kikecmergő magyar gazdaság várhatóan növelni tudja bővülési ütemét, szemben délkeleti szomszédunkkal, ahol a magas növekedési ütem valószínűleg már nem lesz tartható az ICEG EC kutatóintézet előrejelzése szerint. Amennyiben trendvonalat húzunk az 1999-2008 közötti egy főre jutó vásárlóerő paritásos GDP adatokra, feltételezve az eddigi tendenciák fennmaradását, e mutató alapján legkorábban kb. 28 év múlva éri utol a román medve a pannon pumát.

Nő az uniós pénzek felhasználása is

Orban biztos rámutatott: Románia fejlődését felgyorsítja az EU-s pénzalapok felhasználása, aminek mértéke várhatóan évről évre nőni fog.  A 2007. január 1-jén csatlakozott Románia, EU-tagságának első évében, 595 millió euró értékű támogatáshoz jutott. Orban becslése szerint az ország eljuthat oda, hogy évente 3-4 milliárd eurót használjon fel a brüsszeli költségvetésből. Ehhez viszont erősíteni kell az uniós pénzek felhasználásának kapacitását.

A lap által idézett dokumentum szerint 2007-ben az újonnan csatlakozott országok közül Lengyelország kapta a legtöbb uniós támogatást, Varsónak 5,1 milliárd euró nyeresége származott az EU-tagságból. Magyarországnak a tagsági hozzájárulása és a lehívott uniós támogatások alapján elkészített mérlege szintén pozitív volt, 1,6 milliárd euróval, olvasható a Ziarul Financiarban.