Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nyugdíjra és szociális juttatásra több jut

2008.09.24. 15:02
Nyugdíjra, családtámogatásra, más szociális juttatásra, uniós társfinanszírozásra és az önkormányzatok dotációjára jövőre az ideinél több jut, a minisztériumok pedig kevesebből kell hogy kijöjjenek. A jövő évi költségvetést hétfőn nyújtja be a kormány.

Kevés konkrétumot árult el Veres János pénzügyminiszter a 2009-es költségvetésről, pedig a kormány ma hagyta jóvá a törvényjavaslatot. Veres ezt azzal indokolta, hogy a kormányülésen néhány ponton módosult a büdzsé, a számszaki változtatásokat át kell vezetni a szövegen és a mellékletein, de a hétfőn az Országgyűlés elé terjesztendő javaslatból minden ki fog derülni.

Veres nem tudott számokkal szolgálni többek között arra sem, hogy a minisztériumok mekkora keretből gazdálkodhatnak jövőre, csak annyit árult el, hogy összességében a tárcák az ideinél kevesebb pénzből kell hogy kijöjjenek. Mint az Index ismertetve a jövő évi költségvetési tervet bő egy hete megírta, a minisztériumoknak 200 milliárd forintnál is nagyobb nadrágszíjmeghúzást kell elszenvedniük.

A pénzügyminiszter elmondta: csak néhány területre jut több jövőre az ideinél. A 4,3 százalékos infláció mellett a nyugdíjakat 5,6 százalékkal, a nyugdíjhoz kötött szociális juttatásokat szintén 5,6 százalékkal emelik, családtámogatásra pedig 4,3 százalékkal szánnak többet a 2008-asnál. Ezen túl még az uniós forráshoz járó költségvetési pénzeknél, illetve az önkormányzatoknak juttatott támogatásoknál, forrásoknál lesz növekmény.

Amit még tudni lehet: jövőre a gazdaság a korábban gondoltnál - Veres indoklása szerint a gyengébb uniós gazdasági teljesítmény miatt - lassabban gyorsul, a tavalyi 1,3 és az idei várhatóan 2-2,5 százalék után mindösszesen 3 százalékkal nőhet a GDP. Az inflációt - mint említettük - 4,3 százalékra várja a kormány, a nettó átlagkeresetek pedig kalkulációi szerint 6,8 százalékkal haladhatják meg az idei adatokat.

A költségvetési hiány a konvergenciaprogramban vállalt 3,2 százalékos lesz a GDP arányában, de hogy forintban ez mennyit tesz ki, a pénzügyminiszter nem tudott válaszolni, az a hétfői javaslatból lesz kiolvasható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!