Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövőre kezdik építeni a gellérthegyi siklót

2007.07.19. 07:00
Az ötcsillagos szállodává és három különböző fürdőélményt kínáló fürdővé átalakuló Rác mellé épül a gellérthegyi sikló. Ha elkészül, óránként 540 utast tud felvinni a Gellérthegyre. A 300 méter hosszú pályán éjjel-nappal közlekedni fog a sikló, amely Hegyalja út és a fürdő közötti alsó állomást köti össze a Citadella sétánnyal.

Jövőre kezdődik a Gellért-hegyre vezető siklóvasút megépítése. A beruházó Rác Nosztalgia Kft. tervei szerint a gellérthegyi sikló egy 300 méter hosszú pályán működik majd. A Hegyalja út és a Rác fürdő közötti alsó állomástól a Citadella sétányig viszi az utasokat. A két, egyenként 40 férőhelyes kabin óránként 540 fő szállítására akalmas, és a nap 24 órájában közlekedik majd.

A fejlesztéshez egy buszparkoló megépítése csatlakozik az Erzsébet híd budai hídfőjének lehajtója, a Krisztina körút és a Hegyalja úti rézsű háromszögében.

A siklóprojekt egy alagúti szakasz megépítését is tartalmazza az Orom utca vonaláig. Innen a vasúti pálya a Gellért-hegy északnyugati oldalával párhuzamosan, 3,5 méter magasan haladva éri el a felső fogadóállomást a Citadella sétánynál. A beruházással egy száz éve dédelgetett terv valósul meg.

A sikló megépítése a Rác fürdő korszerűsítéséhez kapcsolódik. A Fővárosi Közgyűlés egy 2002-es döntése alapján szállodává alakítják a Rác fürdő épületét. A 24 millió euróból megvalósuló ötcsillagos szállodát - hasonlóan a budapesti Kempinski Corvinus, illetve Meridien Hotelhoz - az olasz Baglioni Hotels üzemelteti majd.

A közel 5000 négyzetméteren elhelyezkedő komplexum egyszerre három különböző fürdőélményt nyújt a látogatóknak: az 1550-es évekből fennmaradó törökfürdő területén, az Ybl Miklós tervezte kupola alatt, valamint a 21. század igényeinek megfelelő wellnessrészben egyaránt egyedi szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a vendégek.