Gusztáv
-4 °C
1 °C

Üvegszemet kaphat Budapest

2007.06.20. 17:57
Teleszkópos üvegszemeket kaphat a Gellérthegy: a fővárosi és a központi tervtanács a napokban tárgyalt a Budapest szeme nevű tervről, és továbbgondolásra találta az ufószerű kilátót, értesült az Infó rádió.

A Citadella első és hátsó részén két, 25 méter magasra emelkedő ufószerű gömbben kapna helyet a főváros új kilátója. A koncepciót továbbtervezésre alkalmasnak találta a neves építészekből álló grémium, mondta el Eltér István, a Magyar Építészkamara elnöke az Infó rádiónak.


Nézze meg a látványterveket!

Sikló épülne a Rudas fürdőtől a Citadella lábáig, ehhez kapcsolódna a Budapest szeme-projekt, vagyis egy kilátó a Citadella tetején.

Ez a szerkezet teleszkópszerűen kiemelkedne a Citadellából, amiben egy UFO-szerű gömb mozogna fel és alá.

A terv két "szem" felépítését javasolta: az egyiket a Szabadság-szoborhoz közel, a másikat pedig a Citadella hátsó részén.

A fővárosi és a központi tervtanács továbbtervezésre alkalmasnak találta a koncepciót, de abban egyetértettek a tagok, hogy legfeljebb egy ilyen szerkezet épülhetne meg.

A grémium célja egyelőre az, hogy meghatározza a Citadella és a környék távlati funkcióját, sorsát, és eztán lehet majd különböző látványelemekkel kiegészíteni. A Budapest szeme kilátó terveit Rosta S. Csaba építész készítette.

Budapest szeme néven már terveztek kilátót a Margit-híd közepére, a Margit-sziget csúcsa fölé, sőt készült olyan terv is, ami szerint Budapest szeme a London Eye (London szeme) mintájára egy óriáskerék lenne, azzal a különbséggel, hogy a magyar óriáskereket a Duna vize hajtaná a Lágymányosi hídnál. Mindkét terv a Szeretem Budapestet pályázatra érkezett be tavaly.