Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szlovákia üzletbarát, Magyarország nem az

2005.06.16. 09:02
Szlovákiában, Oroszországban, Csehországban, Horvátországban és Lengyelországban is gyorsabban vagy olcsóbban lehet vállalatot alapítani, mint nálunk, áll a Világbank kimutatásában. Magyarországon viszont kevesebb eljárás kell a céggründoláshoz, és az alkalmazottak felvétele-kirúgása is flottabbul zajlik, mint másutt.

Bár Magyarországon kell a legkevesebb eljárás ahhoz, hogy valaki legfeljebb ötven főt foglalkoztató céget alapítson, a folyamat nálunk veszi a legtöbb időt igénybe, és itt a legdrágább is, állapítja meg a Világbank egy felmérése. A térségi győztes az a Szlovákia, ahol a kormány rugalmas munkaidő bevezetésével és az elbocsátások megkönnyítésével járult hozzá az üzletbarát környezet kialakításához, írta a Világgazdaság.

Itt a legdrágább összehozni egy bétét

Magyarországon mindössze hat eljáráson kell átmennie annak, aki ipari vagy kereskedelmi vállalatot gründolna, ami jónak számít a szlovákok és az oroszok 9, a csehek és a lengyelek 10, illetve a horvátok 12 eljárásához képest. Csakhogy a Világbank kimutatása szerint míg az éllovas Szlovákiában az egy lakosra jutó GDP 5,7 százalékába kerül a cégalapítás, és még a horvátok is megússzák 14,4 százalékból, Magyarországon az egy lakosra jutó jövedelem 22,9 százaléka megy el a költségekre. Mindehhez a folyamat itthon 52 napot vesz igénybe - és bár ez a szlovákoknak is ennyi idejébe kerül, a lengyeleknél 31, az oroszoknál 36 nap alatt be lehet jegyezni egy kisvállalatot.

A Világbank jelentése dicséri Szlovákiát azért is, mert összevonta az ingatlan- és a földnyilvántartást és meggyorsította a követelések behajtását: a szervezet szerint Szlovákia (a.k.a. északi szomszédunk) a világ azon húsz országa között van, amelyek a legjobb feltételeket kínálják a cégalapításhoz, ami a tavaly májusban csatlakozott EU-tagországok közül csak Litvániáról mondható el. Magyarország elismerést érdemel a Világbank szerint azért, mert az alkalmazottak felvétele-kirúgása és a követelések behajtása is egyszerűbben zajlik, mint más térségbeli országokban, a munkaidő rugalmatlan kezelése viszont rossz pontot jelent a nemzetközi szervezetnél, írta a Világgazdaság.