Boglárka
19 °C
35 °C

Perlik a magyar államot a Soko-cégek

2008.07.16. 10:15
Nem segített a magyar állam azoknak a cégeknek, melyeknél 2004-2005-ben razziáztak Németországban feketemunkások után kutatva. A Soko Pannonia és Soko Bunda akciókban érintett vállalkozások 2,3 milliárd forint kártérítést követelnek.

Összesen 2,3 milliárd forint vagyoni és nem vagyoni káruk, valamint elmaradt bérjellegû juttatásaik megtérítését kérik a magyar államtól a Soko-cégek – tudta meg a Népszabadság. 2004-ben a Soko Pannonia nevû akcióban több Németországban mûködõ magyar cégnél razziáztak a német hatóságok. Akkor azt nyilatkozták, hogy a magyarok németországi munkavállalási engedélyért megvesztegették az egyik szövetségi hivatal néhány munkatársát.

Összesen félszáz magyar cég ellen indult vizsgálat. Azóta néhány cégnél megszüntették a vizsgálatot és a német hatóságok törvénytelennek minõsítették az eljárást.

Az érintett cégek most beperelik a magyar államot, mert nem védték meg õket, sõt jogsértéseikkel és mulasztásaikkal segítették a ma már több német bíróság által is törvénytelennek minõsített munkaügyi razziákat. Szerintük a megpróbáltatásaikért, néhány cég tönkretételéért, németországi piacaik elvesztésért és elmaradt bevételeikért nyolcvan százalékban a német, húsz százalékban pedig a magyar hatóságokat terheli a felelõsség. A magyar államtól most 2,3 milliárd forintot követelnek.