Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Drágul a sör

2007.10.11. 18:14
A közeljövőben öt-tíz százalékkal drágul a sör. Magyarország ezzel csatlakozik a német, holland és szlovák piachoz – írja az Info rádió.

A magyar sörgyártókat is érinti a mezőgazdasági termékek világpiacán tapasztalható áremelkedés, mivel nagy mennyiségben használnak fel elsősorban árpát és komlót, de búzát és kukoricát is - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

A legtöbb európai piacon, például Németországban, Hollandiában és Szlovákiában már hetek óta hallani, hogy elkerülhetetlen az áremelés. Ennek oka, hogy a sörgyárak már nem tudják tovább vállalni az alapanyag és energiaárak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

A villamomenergia árának jelentős emelkedése mellett a söripar fő alapanyagának tekinthető maláta árának fajtától függő 40-86 százalék közötti emelkedése érzékenyen érinti a hazai gyártókat.

A komló ára átlagosan 25-40 százalékkal, de bizonyos fajtáinak az ára 100 százalékkal emelkedik. A nyersanyagok árának emelkedése a sörös dobozok beszerzési árában is jelentkezik.

A magyar sörgyártók az áremelkedéseket már nem tudják átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel ellensúlyozni, ezért ezeket a többletterheket fokozatosan át kell hárítaniuk a fogyasztókra, melynek első lépéseként 5-10 százalékkal emelkedik a sör ára.