Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágul a sör

2007.10.11. 18:14
A közeljövőben öt-tíz százalékkal drágul a sör. Magyarország ezzel csatlakozik a német, holland és szlovák piachoz – írja az Info rádió.

A magyar sörgyártókat is érinti a mezőgazdasági termékek világpiacán tapasztalható áremelkedés, mivel nagy mennyiségben használnak fel elsősorban árpát és komlót, de búzát és kukoricát is - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

A legtöbb európai piacon, például Németországban, Hollandiában és Szlovákiában már hetek óta hallani, hogy elkerülhetetlen az áremelés. Ennek oka, hogy a sörgyárak már nem tudják tovább vállalni az alapanyag és energiaárak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

A villamomenergia árának jelentős emelkedése mellett a söripar fő alapanyagának tekinthető maláta árának fajtától függő 40-86 százalék közötti emelkedése érzékenyen érinti a hazai gyártókat.

A komló ára átlagosan 25-40 százalékkal, de bizonyos fajtáinak az ára 100 százalékkal emelkedik. A nyersanyagok árának emelkedése a sörös dobozok beszerzési árában is jelentkezik.

A magyar sörgyártók az áremelkedéseket már nem tudják átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel ellensúlyozni, ezért ezeket a többletterheket fokozatosan át kell hárítaniuk a fogyasztókra, melynek első lépéseként 5-10 százalékkal emelkedik a sör ára.