Hedvig
6 °C
15 °C

Nincs üveg, mibe töltsék a sört?

2007.06.24. 08:15
Üveghiány léphet fel a belga sörgyárakban, mert a fogyasztók nem váltják vissza az üvegeket. Néhány gyár csökkentette termelését. Egész Európában palackhiány van.

A szokatlan meleg miatt több sör fogy Belgiumban, az év első öt hónapjában három százalékkal nőttek az eladások. Problémát okoz viszont, hogy a fogyasztók nem viszik vissza az üvegeket.

Kritikus állapot

Ezért kevesebb üveg kerül vissza a sörgyárakba, amelyek kénytelenek visszafogni a termelést, mert lassan kifogynak a göngyölegből - írja a VRT. A piacvezető InBev azzal próbálja enyhíteni a hiányt, hogy minden lehetséges használt üveget begyűjtenek. A helyzet odáig fajult, hogy néhány gyárban le kellett állítani a munkát.

A sörgyárak most arra próbálják rávenni a fogyasztókat, hogy ne dobják ki, inkább vigyék vissza a sörösüvegeket.

Pascal Van Stuyvendael üvegimportőr elismerte, létezik a probléma. Azt is hozzátette, az üveghiány az egész európai piacon észrevehető. Ennek egyik oka, hogy az üveggyárak kevesebbet termelnek, többet pedig bezártak.

A kedvenc alkohol

Egy átlagos belga 89 liter sört iszik évente, messze ez a kedvenc alkoholos ital az országban. A sörfogyasztás tavaly kissé visszaesett, 1,1 százalékkal, ezt a mostani meleg idő kompenzálta.

A belga sörök exportja 15 százalékkal nőt tavaly óta, a sör 55 százalékát kivitték. A belga sörszövetség adatai szerint ez hatszázalékos termelésnövekedést jelent. A belga gyárak több mint 18 millió hektolitert gyártottak 2006-ban.