Valér
4 °C
8 °C

Sikeresek a hazai mobilgyárak

2005.06.30. 13:44
Idén az első négy hónapban a kivitel tíz százalékkal, a behozatal pedig három százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Áprilisban is folytatódott az áruforgalmi egyensúly javulása, így az év első négy hónapjában együttesen a külkereskedelmi mérleg hiánya 234 milliárd forint volt, 201 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.
Idén az első négy hónapban 3740 milliárd forint (15,2 milliárd euró) értékben vittek ki magyar termékeket az országból, külföldről pedig 3970 milliárd forintnyi (16,1 milliárd euró) érkezett hazánkba. Ez százalékokra lefordítva azt jeleni, hogy az egy évvel ezelőtti szinthez képest hét százalékkal nőtt az export, míg az import csak egy százalékkal gyarapodott: ez pedig jótékony hatással van Magyarország külkereskedelmi hiányára.

Jelentősen csökkent

Euróban számítva az export 12, az import 6 százalékkal bővült, a korábbi években ennél dinamikusabb növekedés volt megfigyelhető. A kereskedelmi mérleg hiánya (949 millió euró) 756 millió euróval lett kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az áprilisi megugrás elsősorban annak volt köszönhető, hogy egyre több mobiltelefont (Nokia, Samsung) gyártanak, majd szállítanak külföldre, de a gépjárműmotorokból, személygépkocsikból és kőolajból is többet exportáltunk.

A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nem egész 6 százalékkal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 5, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 10 százalékos felértékelődés volt.

Célpont az EU

A külkereskedelmi forgalom legnagyobb részét az Európai Unióval bonyolítottuk, az összes kivitel 77 százaléka a többi tagállam valamelyikénél végezte. Ugyanígy az import esetében is a közösség dominált, az áruk hetven százaléka innen érkezett.

Az Európai Unióba irányuló kivitel mintegy 5 százalékkal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export nem egész 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig 42 százalékkal nőtt. A kis részesedésű afrikai országokba kivitt termékek értéke mintegy két és félszeresére emelkedett a bázisidőszaki szinthez képest.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft